fbpx

Na Slovensku je invazívny komár. Šíri nebezpečné vírusy, bodá aj počas dňa

Ilustračná snímka. Zdroj: PixabayWikiImages

Obyvateľom Bratislavy znepríjemňuje život nebezpečný komár. Prenáša totiž nebezpečné vírusy a aktívny je aj počas bieleho dňa. Práve počas dňa sa ho podarilo zabiť priamo na tele počas kúpania sa pri Čunove. 

Začiatkom roka bol v Bratislave zaznamenaný výskyt invazívneho druhu komára, ktorý je veľmi agresívny, útočí aj cez deň a môže šíriť nebezpečné vírusy ako žltá zimnica a horúčka Dengue. Tento druh je schopný ľahko prežiť zimu. Informoval o tom portál imeteo.sk.

Minulý rok sa predpokladalo, že tento komár je už prítomný na Slovensku, ale kvôli nedostatočnému monitoringu invazívnych druhov nebolo jeho prítomnosť možné potvrdiť. Tento druh, známy ako komár tigrovaný, sa k nám dostal z pohraničných oblastí Maďarska a Rakúska.

Objavili ho pri Čunove

Komár tigrovaný bol objavený pri Čunove a je ľahko identifikovateľný vďaka svojim čierno-bielym pruhom na tele a nohách. Dospelé jedince dosahujú veľkosť 2 až 10 milimetrov. Tento komár nelieta len večer a v noci, ale aj počas dňa, čo zvyšuje riziko jeho útokov.

Na rozdiel od záplavového komára, ktorý dokáže preletieť 25 až 50 kilometrov, má komár tigrovaný dolet len 200 až 500 metrov, čo obmedzuje jeho šírenie. Jakub, ktorý sa opaľoval a plával pri Čunove, zabil jedného tohto komára priamo na svojom tele.

Čo pomáha?

Existuje však zoznam, ktorý ti môže pomôcť eliminovať možnosť stretnúť sa s týmto typom nebezpečného komára. Uviedol to portál Startitup,

  • Repelenty s obsahom DEET, IR 3535 alebo Picaridin.
  • Oblečenie s dlhými rukávmi a dlhé nohavice (najmä skoro ráno a neskoro večer).
  • Odstráň stojatu vodu v tvojom okolí (môžu byť liahniskami týchto komárov).
  • Ak ho nájdeš, nahlás ho miestnemu úradu verejného zdravotníctva.

Nebezpečný prenášač

Ázijský tigrí komár, pôvodne z tropických a subtropických oblastí juhovýchodnej Ázie, sa rozšíril do mnohých krajín vďaka svojej schopnosti adaptovať sa na rôzne prostredia. Tento druh je účinným prenášačom vírusov, ako je západonílsky vírus, a môže priniesť aj nové choroby, ako horúčku dengue a chikungunya, ktoré spôsobujú lokálne epidémie v oblastiach, kde sa komár tigrovaný usadil a rozmnožil.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie