fbpx

Návod (nielen) pre lenivcov: Ako začať behať a vydržať pri tom?

Ilustračná fotografia (Zdroj: FREEPIK/standret)

Pre niekoho je beh nenávidená aktivita zo školských ihrísk. Napriek tomu je populárny a venuje sa mu veľa z nás. Prečo? Nepotrebujete nič, len dobré topánky a chuť.

A práve tá chuť je asi pri mnohých problémom. Nie, nebudeme vás prehovárať, nech to nevzdávate, pretože musíte chcieť sama. Pokiaľ nie, vyberte si iný pohyb, ktorý vás bude baviť. To je oveľa dôležitejšie ako efekt, aký daný šport má. A že beh vie človeka dostať rýchlo do kondície a pomáha chudnúť? To asi viete… Pre tie, ktoré to s ním teda chcú skúsiť, máme niekoľko odporúčaní.

Ako začať hneď a neskončiť?

„Vhodnou dobou, kedy začať s behaním, je práve jar, teda obdobie, v ktorom sa vám bude chcieť tráviť vonku viac času a byť pritom aktívny. Samozrejmosťou je aj váš dobrý zdravotný stav a mať na behanie čas a náladu. Rozhodne by ste sa do toho nemali nútiť iba preto, že behá váš kolega z práce a vy chcete tiež urobiť dobrý dojem. Konkrétna náplň tréningu vždy závisí od vašej kondície, veku, zdravia a od toho, či za sebou máte už nejakú športovú minulosť,“ hovorí bežkyňa Dana Pernicová.

Najskôr svižne choďte

Začať behať s väčšou nadváhou rozhodne neodporúčame, tam je naozaj lepšie dať si svižnejšiu chôdzu alebo si vybrať inú, vhodnejšiu aeróbnu aktivitu. Je tiež dôležité neporovnávať sa s ostatnými, ale iba sama so sebou a nájsť si v tréningu pravidelnosť a striedmosť, teda neponáhľať na seba, pre začiatok voliť menšiu kilometráž a voľnejšie tempo. Často sa stane, že začínajúci bežci do toho skočia príliš rýchlo a rovnako tak rýchlo im „dôjde dych“. Ak si sama nie ste istá, ako začať či vaša bežecká technika je správna, je vhodné obrátiť sa na kvalitného bežeckého trénera, ktorý vám na začiatku môže veľmi pomôcť.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie