Dovolenkári, ktorí sa toto leto chystajú do Španielska, by sa mali mať na pozore. Obľúbená lokalita je zamorená švábmi. Podľa odborníkov za to môže klimatická kríza a nadpriemerne vysoké teploty.
Varovanie vyhlásilo španielske environmentálne združenie Anecpla, podľa ktorého sa tento strašidelný hmyz objaví v húfoch a v dôsledku vyšších teplôt sa jeho výskyt veľmi výrazne zvýši. Je vedecky dokázané, že od 28 stupňov Celzia sa vytvárajú ideálne podmienky pre rozmnožovanie nepríjemného hmyzu. Okrem klimatickej krízy odborníci vinia aj genetické mutácie tohto hmyzu, informoval Daily Mail.
Upozornili reštaurácie, hotely a bary
Združenie už varovalo bary, reštaurácie, hotely a iné podniky v pohostinskom priemysle, aby urýchlene zasiahli, ak spozorujú akýkoľvek náznak, že ich podnik je zamorený.
Generálny riaditeľ spoločnosti Anecpla Jorge Galván varoval, že „sa blíži leto s výrazným výskytom švábov“: „Na jednej strane zvýšenie teplôt v dôsledku klimatických zmien spôsobuje, že hmyz, ako sú štenice alebo šváby, v tomto prípade exponenciálne urýchľuje svoj životný cyklus.“
„Na druhej strane existujú dôkazy, že šváby v posledných rokoch trpia sériou náhodných genetických mutácií, ktoré ich robia odolnými voči biocídnym prípravkom, ktoré sa doteraz používali na ich kontrolu,“ dodal.
Nárast švábov
Podľa španielskeho spravodajského portálu La Razon úrady v tomto roku hlásia výrazný nárast švábov až o 33% v porovnaní s rokom 2023. Zároveň uviedli, že populácia švábov vzhľadom na teploty ohrozuje Španielsko od jari až do jesene. K odstráneniu problému neprispievajú ani obmedzenia prichádzajúce z Európy a zmeny v legislatíve pri používaní biocídov.
Združenie Anecpla prispustilo, že by radšej využilo fyzikálne riešenie, no ak neexistuje iné, budú nútení likvidovať hmyz aj chemicky. Pre dovolenkárov a majiteľov reštaurácií a hotelov vydali opatrenia ako zamedziť rozšíreniu nebezpečného hmyzu, vrátane dodržiavania hygieny, odporúčajú utesniť akékoľvek praskliny a diery v stenách a používať nádoby na odpadky s tesným uzáverom.
Chcú tak zabrániť najväčšiemu riziku v súvislosti so švábmi, a to šíreniu baktérii a vírusov.