fbpx

Mesto upozorňuje na výskyt medveďa. Tu by ste ho nečakali

Ilustračné foto. Zdroj: UNSPLASH/Zdeněk Macháček, FACEBOOK/Mesto Zvolen

Najnovšie medveďa spozorovali aj na Záhorí. Jeho výskyt zaznamenali v Skalických horách. Informovalo o tom mesto Skalica na sociálnej sieti, s odvolaním sa na miestnu poľovnícku obec.

Údajne má ísť o toho istého medveďa, ktorého pred dvomi týždňami zachytila fotopasca v neďalekom Častkove. Predvčerom boli podľa mesta nájdené stopy v oblasti Hrubého Rinku.

Na sociálnej sieti mesto vyzýva k dodržiavaniu preventívnych opatrení a teda, aby sa hubári, turisti, cyklisti v horách nepohybovali v úplnej tichosti a aby zvýšili svoju ostražitosť.

„Medveď je aj napriek prezentovanému obrazu v médiách plachým zvieraťom a pred akýmkoľvek hlukom inštinktívne utečie – či už to bude zacinkanie zvončeka, rozprávanie alebo pustená hudba z telefónu,“ píše mesto.

Ľudí vyzýva, aby sa lesom nepohybovali sami, aby pozorne sledovali svoje okolie a predchádzali situácii, kedy nebudú počuť okolité ruchy.

„Osobitú prosbu smerujeme na majiteľov psov – prosíme, aby ste ich v lese nepúšťali na voľno a viedli ich výhradne na vôdzke. A to z dôvodu, aby ste mali svojho psa pod kontrolou, ak by náhodou zachytil pachovú stopu medveďa,“ dodáva mesto Skalica.

O možnom výskyte medveďa hnedého v Skalici sa hovorilo už v roku 2019, kedy fotopasca v okolí prístavu na Baťovom kanáli zachytila pravdepodobne medveďa. Avšak pre nepriaznivé vizuálne podmienky nebola táto informácia úplne potvrdená.

Podľa odborníkov sa medvede dokážu pohybovať v teritóriu 500 až 1000 kilometrov, takže ich výskyt môže byť kdekoľvek na Slovensku, kde si nájdu dostatok potravy a vhodný úkryt.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie