fbpx

5 dôvodov, prečo by deti mali nosiť slnečné okuliare. Na toto si daj pozor

Ilustračná fotografia. Zdroj: Freepik

Slnečné okuliare sú nevyhnutnou ochranou pre deti, ktorých oči sú vystavené vyššiemu riziku poškodenia ultrafialovým (UV) žiarením. Keďže detské oči prepúšťajú viac UV lúčov, slnečné okuliare s UV filtrom môžu zabrániť vážnym zdravotným problémom ako zápal rohovky alebo fotokeratitída.

Okuliare tiež napríklad chránia pred prachom, peľom a únavou očí spôsobenou neustálym žmúrením na slnku. Je však toho oveľa viac. Priniesli sme ti preto spolu s MUDr. Zuzanou Pipekovou, detskou oftamologičkou, 5 dôvodov, prečo by tvoje deti mali nosiť slnečné okuliare.

1. Slnečné okuliare chránia oči dieťaťa pred škodlivým ultrafialovým žiarením

Podľa Medical Press sú deti každoročne vystavené slnečnému žiareniu viac ako dospelí. Táto zvýšená expozícia zvyšuje riziko poškodenia očí ultrafialovým (UV) svetlom.

Keďže detské oko je vo vývoji a šošovka dieťaťa je úplne číra, väčšiu časť lúčov prepúšťa. Zvýšené vystavenie UV žiareniu môže viesť nielen k popáleniu kože, ale aj k zápalu rohovky či spojiviek. Prejavuje sa ostrou bolesťou v očiach, slzením až nemožnosťou otvoriť oči. V takomto prípade je potrebné neodkladne vyhľadať očného lekára, ktorý dieťaťu nastaví na liečbu.

2. Slnečné okuliare chránia pred prachom

Slnečné okuliare zabraňujú tomu, aby sa do očí dostal prach, peľ a iné nečistoty, sú teda vhodné nielen na pláž, ale aj na detské ihrisko.

3. Slnečné okuliare chránia proti UV odleskom

Chodník, piesok, voda, ľad či sneh odrážajú UV žiarenie. Krátkodobá zvýšená expozícia UV žiareniu môže viesť ku fotokeratitíde oka známej ako „snežná slepota“, ktorú môžeme prirovnať k popálenine oka.

4. Slnečné okuliare chránia pred únavou očí

Neustálym žmúrením pri prudkom svetle na slnku dochádza k zvýšenému napätiu okolo očí a na čele, následne k únave očí a bolestiam hlavy.

5. Slnečné okuliare chránia oči dieťaťa už od útleho veku

Odhaduje sa, že najväčšia expozícia slnku sa uskutoční od narodenia do 10 rokov Až 80 % vystavení UV žiareniu v detstve je práve počas hry. Preto je dôležité začať s ochranou očí už v detskom veku. Slnečné okuliare s UV filtrom by mali nosiť aj deti mladšie ako 3 roky.

V niektorých prípadoch by sa noseniu slnečných okuliarov mali niektoré deti vyhnúť. Sú to deti so šedým zákalom šošovky – kataraktou, či deti s vrodeným zvýšeným vnútroočným tlakom – glaukómom. V týchto prípadoch dochádza pri nasadených slnečných okuliaroch k rozšíreniu zreničky, k blokovaniu odtokových ciest v oku a následne k zvýšeniu vnútroočného tlaku.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie