fbpx

Hladina Dunaja klesá. SHMÚ uviedol, kedy dôjde k vzostupu

Na snímke pohľad na zvýšenú hladinu rieky Dunaj 6. júna 2024 v Bratislave. Zdroj: FOTO TASR/Pavol Zachar

Aktuálne hladina Dunaja naďalej pomaly klesá. V strednej a dolnej časti slovenského úseku by mala kulminovať počas piatkového dňa a noci na sobotu. V hornej časti dochádza k postupnému poklesu vodnej hladiny, informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Dunaj je na území mesta, ako aj v Komárne v prvom stupni povodňovej aktivity,“ pre TASR to uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) dosahuje hladina Dunaja na stanici v Komárne aktuálne 633 centimetrov. Modelová predpoveď predpokladá kulmináciu v noci na sobotu na úrovni 638 centimetrov.

„Na Morave v hornej a strednej časti očakávame ustálenosť až mierny vzostup, v dolnej časti mierny pokles,“ priblížil SHMÚ na svojom webe. Prietoky počas celej povodňovej situácie merajú hydrológovia priamo v teréne vo vodomerných staniciach.

Mapa hydrologických výstrah. Zdroj: SHMÚ

Očakáva sa vzostup

Keďže sú počas najbližších hodín a dní hlásene výdatné zrážky na území Nemecka, možno podľa Bocáka očakávať na prelome týždňov, prípadne začiatkom budúceho týždňa ďalší vzostup hladiny Dunaja aj na území SR. „Presné údaje zatiaľ nie sú známe,“ dodal.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie