fbpx

Organizácie žiadajú preplácať dôležité testy. Sú príliš drahé, pacientky si ich platia samé

Ilustračná snímka (Zdroj: FREEPIK/freepik)

Genomické testy sa na Slovensku nepreplácajú a pacientky si ich musia platiť z vlastného vrecka. Ich cena pritom nie je nízka, ich suma sa pohybuje medzi 3-tisícmi až 4-tisícmi eur. Organizácie preto napísali otvorený list ministerstvu zdravotníctva. Informuje o tom portál topky.sk.

Tieto testy sú v súčasnej medicíne viac ako užitočné. Genomické testovanie skúma aktivitu špecifických génov v nádore a zisťuje, čo riadi jeho rast a správanie. Lekárom to vie pomôcť stanoviť liečbu a formu samotnej chemoterapie či to, či je pre pacientku vôbec vhodná.

Na Slovensku však tieto testy poisťovne nepreplácajú. Organizácie zaoberajúca sa onkologickými pacientmi preto bijú na poplach a obracajú sa na ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú.

Ministerke adresovali organizácie Amazonky, Liga proti rakovine, Onkoinfo a Nie Rakovine otvorený list. Zdôrazňujú v ňom, že genomické diagnostické testy, žiaľ, nie sú v našej krajine kategorizované a z toho dôvodu sú pre mnoho pacientiek nedostupné.

„Pritom tieto testy sú kľúčové na určenie toho, či je pre pacientku vhodná chemoterapia na základe jej individuálnych výsledkov a genetického profilu,“ upozorňujú organizácie v otvorenom liste.

Ich využitie môže viesť k zlepšeniu kvality života chorých žien a k eliminácii absolvovania chemoterapie. „V rámci diskusií o aplikácii personalizovanej liečby sú prostriedkom na presnejšiu indikáciu a tým i predpoklad väčšej účinnosti a úspešnosti liečby,“ tvrdia v liste.

Aktuálne si ženy takýto test hradiť z vlastného vrecka. Nejde pritom o malú sumu, cena testov sa môže vyšplhať až na štyritisíc eur. Mnohé pacientky si ho preto dovoliť nemôžu.

Pre ženy sú dôležité

Organizácie v liste argumentujú aj analýzou Inštitútu zdravotných analýz, ktorý spadá pod rezort zdravotníctva.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie