fbpx

Aká veľká by mala byť tvoja finančná rezerva? A koľko si odkladať z výplaty?

Ilustračná fotografia (Zdroj: FREEPIK)

Mnohí sa domnievajú, že zo svojej výplaty nie je možné odložiť nič. Ide o jednu z najväčších chýb, ktorej sa dopúšťajú mnohí ľudia.

Dôležité je však len naučiť sa plánovať a správne narábať so svojimi financiami, píše portál karierainfo.zoznam.sk.

Prečo je dôležité mať finančnú rezervu? V prvom rade je nutné si uvedomiť, že vytvorená finančná rezerva môže pomôcť v rôznych prípadoch. Môže ísť napríklad o stratu zamestnania, dlhodobú chorobu, nešťastie spôsobené živelnou pohromou alebo len neočakávané výdavky v prípade pokazenia auta či iných spotrebičov. Aj malá finančná rezerva vie pomôcť pri podobných neočakávaných výdavkoch.

Rezerva. Ale aká? Vo všeobecnosti sa odporúča mať finančnú rezervu aspoň vo výške 6 mesačných výplat. Takáto výška je dostatočne veľká na to, aby ste dokázali prežiť pár mesiacov aj v tom prípade, že nečakane prídete o svoj príjem.

Každý mesiac by ste si mali odložiť aspoň 10 % zo svojej mzdy. V konečnom dôsledku vôbec nemusí ísť o vysokú sumu. Ak sa bojíte odložiť si naraz vyššiu čiastku, na začiatok si odkladajte aspoň 10 či 20 eur. Mnohí ľudia si myslia, že niečo takéto je zbytočné, no opak je pravdou.

Ako si tieto peniaze odkladať? Väčšina bankových účtov ponúka ako súčasť produktu aj sporiaci účet, na ktorý si môžete odkladať peniaze, no nemáte k nemu platobnú kartu. Ak takýto sporiaci účet nemáte k dispozícii, peniaze si nechajte na svojom bežnom účte, no v žiadnom prípade na nich nesiahajte.

V prípade sporiaceho účtu je ideálne nastaviť si trvalý príkaz. Pravidelnosť je pri tvorbe rezervy kľúčová. Robte to každý jeden mesiac a poctivo.

Veľmi dôležité tiež je, aby ste si túto rezervu vytvorili hneď po tom, ako dostanete výplatu. Veľa ľudí robí chybu, že si rezervu chcú odložiť až z toho, čo im na konci mesiaca ostane, no vo väčšine prípadov takýmto spôsobom nezvýši nič.

Naučte sa pracovať so svojimi financiami. Urobte si poriadok vo svojich peniazoch a začnite si svoje výdavky plánovať a zapisovať. Stanovte si výšku rezervy, následne spočítajte svoje nutné výdavky, ktoré musíte uhradiť a na míňanie si nechajte len ten rozdiel. Keďže budete mať presnú predstavu o tom, koľko si môžete dovoliť utratiť, prispôsobíte tomu aj svoje nákupné správanie.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie