fbpx

Ako sa otec podpisuje na vzťahoch svojej dcéry? Tomuto venujte pozornosť

Ilustračná fotografia (Zdroj: pixabay)

Vzťah otca a dcéry je jedinečný, no málokto si uvedomuje, do akej miery dokáže ovplyvniť budúcnosť samotného dievčaťa v dospelom veku. Na čo si dať pozor a čomu venovať pozornosť?

Niektoré dievčatá majú to šťastie, že majú so svojimi otcami veľmi pekný vzťah, píše portál novinky.cz. Ich otcovia sú spoľahliví, dôslední, stabilní, možno sa na nich spoľahnúť, hovoriť s nimi a cítiť z nich pocit bezpečia. Iné ale také šťastie nemajú, ich otcovia sú nestabilní, nezodpovední, chladní, so sklonmi k závislostiam, nemožno sa na nich spoľahnúť, nieto sa na niečom dohovoriť.

Čo a ako veľmi v pozitívnom i negatívnom duchu dokáže budúcnosť dievčaťa ovplyvniť vzťah s jej otcom?

1. Podporujúci a prítomný otec je zásadný pre vytváranie zdravých väzieb vo vzťahoch v dospelosti

Vidieť otcovu prítomnosť, ústretovosť pomáha dievčatám dozvedieť sa, ako veľmi je vo vzťahu potrebná podpora, dôvera a blízkosť. A nejde len o jeho vzťah k deťom, ale gró vytvára aj vzťah otca s ich matkou.

Podľa odborníkov však nie je ani dobre, keď to otec so svojou láskou k deťom preháňa. Keď z nich robí stredobod svojho života a dáva im dokonca prednosť aj pred svojou ženou.

2. Fyzická neprítomnosť otca spôsobuje veľkú bolesť aj problémy

Keď otec nie je prítomný, bez ohľadu na dôvod jeho neprítomnosti, je to niečo, čo ženám v ich živote veľmi ublíži. Ženy, ktoré vyrastali s fyzicky neprítomným otcom, či už to bolo spôsobené rozvodom, opustením, chorobou, uväznením alebo niečím iným, môžu byť menej dôverčivé k ostatným, byť neisté vo svojich očakávaniach, ktoré majú voči svojim potencionálnym partnerom.

„Je ťažké vedieť, čo je prijateľné a čo neprijateľné zaobchádzanie zo strany muža, keď ste to nezažili u svojho otca. Najmä v prípadoch úmyselného opustenia môže v žene zostať hlboko zakorenený strach, či je alebo nie je pre druhého dosť dobrá,“ vysvetľuje psychoterapeutka Marni Feuermanová.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie