Pri pochrumkávaní pred telkou sa dá uhasiť túžba po lupienkoch plných soli či tuku. A navyše spravíš pre svoje telo aj niečo pozitívne. Aj keď sa najčastejšie používa na prípravu polievok či prívarkov, zdravšiu náhradu chipsov si môžeš urobiť aj z kelu.
Je chutný, zdravý a plný vitamínov. Kel je výživná potravina bohatá na antioxidanty, vitamín C, vitamín K, betakarotén a obsahuje živiny, ktoré môžu podporiť zdravie očí, reguláciu hmotnosti, zdravie srdca a mnohé ďalšie. Píše portál vysetrenie.zoznam.sk.
Zdravie srdca
Kel obsahuje množstvo živín, ktoré podporujú zdravie srdca, vrátane draslíka, vlákniny, kyseliny listovej a vápnika. Ako súčasť zdravej stravy pre srdce môže kel znížiť riziko srdcových ochorení tým, že pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu.
Úprava hmotnosti
Kel je potravina s nízkym obsahom kalórií a vysokým obsahom živín, ktorá je vynikajúcim doplnkom diéty na zníženie hmotnosti. Má veľmi nízky obsah kalórií, ale napriek tomu poskytuje značný objem, ktorý by vám mal pomôcť cítiť sa sýty, a obsahuje aj malé množstvo vlákniny, čo je dôležitá živina, ktorá súvisí s chudnutím
Zdravie kostí
Kel je dobrým nemliečnym zdrojom vápnika, ktorý je potrebný na udržanie zdravia a funkcie srdca a ostatných svalov, ako aj kostí a zubov. Má tiež vysoký obsah vitamínu K, ktorý je veľmi dôležitý pre zdravie kostí.
Recept na kelové chipsy
Ingrediencie:
– 1 kel
– 1-2 čajové lyžičky olivového oleja
– Soľ podľa chuti
Príprava:
Predhrej si rúru na 175 °C. Listy kelu dôkladne umy, osuš a nakrájaj. Ďalej na ne pridaj olej, osoľ ich a premiešaj. Uisti sa, že je každý kúsok pokrytý olejom a soľou. Takto pripravený kel daj na plech s papierom na pečenie, no pozor, snaž sa, aby sa listy neprekrývali. V trúbe ich peč 10 – 15 minút alebo až kým kel nestmavne. Pred podávaním nechaj vychladnúť a potom už len chrumkaj.