fbpx

Kakao pre zdravie aj krásu. Takto vieš z neho vyťažiť maximum

Ilustračná fotografia. Zdroj: Freepik

Kakao obsahuje okolo troch stoviek látok dôležitých pre vaše zdravie. Je to zázračný liek. A nehodí sa len na vnútorné použitie. Skúste ich aplikovať na pleť.

Takmer magických účinkov kakaa si boli vedomí už kedysi dávno starí Mayovia či Aztékovia, ktorí ho považovali za bohov posvätenú surovinu. Mnohé dnešné štúdie ich skúsenosti potvrdzujú. Ide teda presnejšie o liečivý efekt kakaových bôbov, poprípade pravého kakaa, nie kakaových instantných nápojov, ako ich poznáte dnes.

Mnoho liečivých látok sa totiž počas praženia zničí. Preto si na čokoláde strážte percentá, uvádzajú podiel obsiahnutého kakaa. Môžete si na ňom pochutnať alebo ho využiť pri krášlení.

Kakao je hotový elixír mladosti, pretože je plné vitamínov, minerálov, rastlinných tukov a kyselín, ktoré potrebuje vaša pokožka. Skúste si z neho (radšej keď budete doma sama) urobiť pleťovú masku, osvieži pleť, vyčistí ju a dodá jej potrebné živiny. Vďaka takejto starostlivosti budete mať pokožku hydratovanú a príjemne vláčnu, môžete ju aplikovať raz týždenne.

Kakao pre zdravie

Kakaové maslo je tuk žltkastej farby, vyzerá ako kúsky stuženého pokrmového tuku. Získava sa z bôbov kakaovníka po vylisovaní kakaovej hmoty, je plné antioxidantov a vitamínu E. Navyše skvele vonia po čokoláde.

Využiť ho môžete pri varení, ale aj na výrobu pleťových a vlasových krémov či mastičiek. Alebo si ho jednoducho len nechajte rozohriať v dlani a vmasírujte do pokožky. Podporuje elasticitu kože. Pomáha s vráskami okolo očí, úst a na krku, hydratuje pleť rukou aj nohou, hodí sa najmä na zrohovatenú pokožku na lakťoch či pätách, osvieži aj citlivú pleť pier. Je vhodné pre všetky typy pokožky.

9 dôvodov, prečo si dopriať šálku kakaa

  • Chráni pred radom chorôb: Obsahuje antioxidanty, ktoré bojujú proti chorobám a spomaľujú starnutie. Má ich dvakrát viac ako červené víno a trikrát viac ako zelený čaj.
  • Upokojuje, zaháňa smútok: Skrýva látky, ktoré zaistia, že váš mozog začne vyplavovať hormóny dobrej nálady. Pitie kakaa odbúrava stres, navodzuje pocit pohody, šťastia a sladkej blaženosti. Môže pôsobiť proti bolesti a navodzuje pokojný spánok. Dokonca zafunguje aj ako afrodiziakum.
  • Zlepšuje myslenie a bdelosť: Popíjanie kakaa podporuje prekrvenie mozgu, stimuluje k lepším výkonom, znižuje riziko vzniku infarktu a mozgovej mŕtvice.
  • Bojuje proti cholesterolu: Omega 6 mastné kyseliny v kakau účinne bojujú proti vysokej hladine cholesterolu v krvi a zmierňujú pocit bolesti po fyzickej námahe.
  • Prispieva k lepšej imunite: Ponúka dôležité minerály, ako je draslík, železo, vápnik či meď, vitamín C a taktiež nerozpustnú vlákninu.
  • Stimuluje činnosť obličiek: V kakau obsiahnutý teobromín pôsobí diureticky (zvyšuje tvorbu moču), a tak pomáha pri infekčných ochoreniach obličiek, močového mechúra, eliminuje prebytočnú vodu v tele a zmierňuje opuchy.
  • Upravuje hodnoty tlaku: Obsahuje flavanoly, ktoré spôsobujú rozšírenie krvných ciev v hladkých svaloch. Vďaka tomu znižuje krvný tlak.
  • Svedčia srdcu a cievam: Povzbudzuje činnosť kardiovaskulárneho aparátu aj nervový systém podobne ako kofeín, ale šetrnejším spôsobom.
  • Uľahčuje dýchanie: Svojimi účinkami kakao rozširuje priedušky a pomôže vám pri prechladnutí, kašli alebo astme.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie