fbpx

Tieto príznaky môžu značiť rakovinu! Ak ich máš, utekaj k doktorovi

Ilustračné foto. Zdroj: FREEPIK/Racool_studio

Prípadov rakoviny u ľudí mladších ako 50 rokov podľa lekára a vedca Austina Chianga pribúda. Domnieva sa, že jedným zo spúšťačov toho, prečo k takému trendu dochádza, mohol byť zlý stav čriev. Upozorňuje preto na sedem príznakov, podľa ktorých možno poznať, že vaše črevá nie sú v tej najlepšej kondícii.

Vedec a lekár Austin Chiang upozornil na znepokojujúci nárast rakoviny u ľudí mladších ako 50 rokov. Podľa neho by za všetkým mohol stáť nielen nezdravý životný štýl a obezita, ale aj zlý stav čriev.

Práve črevá môžu byť totiž jedným z prvých indikátorov toho, že s vaším telom nie je niečo v poriadku. Nemusí ísť pritom len o rakovinu, ale napríklad o celiakiu. Odborníci navyše často upozorňujú, že zdravé črevá môžu znížiť riziko výskytu mnohých chorôb.

​Príznaky, ktoré sa neoplatí podceniť

Podľa Chianga sa choré črevá môžu prejaviť rôznymi spôsobmi. A to aj takými, ktoré by sa črevami spájal len málokto.

1. Krehká pokožka, vlasy a nechty

Vyzerá vaša pokožka mdlo alebo podráždene? Máte pocit suchých vlasov a ľahko sa vám lámu nechty?

Toto všetko môžu byť príznaky, že vo vašom čreve nie je všetko v poriadku, povedala doktorka Lucy Kerrisonová, odborníčka na výživu z The Gut Health Clinic.

2. Ľahké lámanie kostí

Pod zlým zdravím čriev je vidieť viac než len lámanie nechtov. Dietologička Dr. Kirsten Jackson povedala, že časté zlomeniny kostí môžu naznačovať, že máte ochorenie, ako je zápalové ochorenie čriev (IBD) alebo celiakia.

IBD opisuje dva dlhodobé stavy, ktoré zahŕňajú zápal čriev: ulcerózna kolitída, ktorá postihuje vaše hrubé črevo, a Crohnova choroba, ktorá môže postihnúť ktorúkoľvek časť tráviaceho systému. Medzitým hovorí, že celiakia je stav, keď váš imunitný systém napáda vaše vlastné tkanivá, keď jete lepok, poškodzuje vaše črevá, takže nie ste schopní prijímať živiny.

Podľa Kirsten poškodenie, ktoré tieto stavy spôsobujú vášmu tenkému črevu, znamená, že nemôžete absorbovať dostatočné množstvo vápnika. To by mohlo viesť k osteoporóze, ktorá oslabuje vaše kosti, robí ich krehkými a s väčšou pravdepodobnosťou sa zlomí. „Raz som mala klienta, ktorý nemal žiadne viditeľné tráviace symptómy, ale stále sa mu príliš ľahko lámali kosti a neskôr sa zistilo, že mal nediagnostikovanú celiakiu,“ spomína Kirsten.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie