fbpx

Tusk varuje, že nad Európou sa sťahujú temné mraky. Volá po udržaní jednoty

Na snímke predseda Európskej ľudovej strany Donald Tusk prichádza položiť veniec k pietnemu miestu pre zosnulého novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Námestí SNP 22. februára 2020 v Bratislave. FOTO TASR - Pavol Zachar

Nad Poľskom a celou Európou sa podľa poľského premiéra Donalda Tuska sťahujú čierne mraky. Povedal to v súvislosti s ruskou agresiou voči Ukrajine na zhromaždení k 35. výročiu čiastočne slobodných volieb v Poľsku. Míting sa vo Varšave konal len niekoľko dní pred voľbami do Európskeho parlamentu.

„Nad Poľskom, i celou Európou sa sťahujú temné mraky,“ povedal podľa portálu gazeta.pl Tusk, podľa ktorého sa treba sústrediť na udržanie európskej jednoty. „To je jediný spôsob, ako sa vyhnúť vojne na našom území,“ uviedol.

Na svojich stúpencov šéf proeurópskej Občianskej koalície naliehal, aby prišli k voľbám do Európskeho parlamentu. „Verte mi, že pre tých v Kremli by politické dobytie Bruselu bolo dôležitejšie ako dobytie (ukrajinského) Charkova,“ povedal Tusk.

Pripomenul, že v roku 1989 išlo o odstránenie sovietskeho systému v Poľsku. „Dnes sme tu preto, aby sa sem nevrátil,“ povedal Tusk na námestí pri Kráľovskom zámku v centre Varšavy.

Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý v pondelok zverejnil denník Rzeczpospolita, má najväčšiu šancu eurovoľby vyhrať najväčšia opozičná strana, národnokonzervatívne Právo a spravodlivosť, ktoré v Poľsku bolo pri moci do minulého decembra. Získalo by 30,1 percenta hlasov. Tuskova strana, ktorá je najväčším členom proeurópskej vlády, by získala 29,5 percenta hlasov.

Utorňajšieho zhromaždenia zvolaného Tuskom sa zúčastnilo podľa odhadov portálu onet.pl asi 15-tisíc ľudí. Pred rokom na pochod zvolaný na výročie čiastočne slobodných volieb prišlo podľa organizátorov pol milióna ľudí. Išlo vtedy o manifestáciu proti vláde Práva a spravodlivosti.

Poľsko patrí medzi krajiny, ktoré najviac podporujú Ukrajinu. Jeho predstavitelia tvrdia, že ide o investíciu do bezpečnosti Európy a opakovane varujú pred nebezpečenstvom, aké predstavuje súčasné Rusko.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie