fbpx

Pozor na deepfake videá: Polícia varuje pred dezinformáciami o voľbách do Europarlamentu

Ilustračná snímka (Zdroj: FREEPIK/drobotdean)

S blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať už túto sobotu, 8. júna Polícia na svojom Facebooku upozorňuje občanov pred dezinformačnou kampaňou.

Už je takmer pravidlom, že súčasťou obdobia pred voľbami je zvýšená aktivita rôznych aktérov a skupín na sociálnych sieťach v produkcii a šírení dezinformácií. Ich cieľom je ovplyvňovanie verejnej mienky, polarizácia a šírenie nenávisti za účelom získania hlasu vo voľbách. Výnimkou nie sú ani voľby do Európskeho parlamentu.

Čo je deepfake video? Deepfake video je falošné video, ktoré však pôsobí ako autentický záznam. Tieto videá môžu manipulovať s tvárami a hlasmi ľudí, ktorí v nich v skutočnosti nie sú. Vytvárajú sa tak situácie, zvuky alebo reči, ktoré reálne nikdy nevznikli.

Sú vytvorené umelou inteligenciou a ich kvalita sa líši od technických zdatností autorov. Očakávame, že počet aj kvalita „deepfake videí“ bude vývojom a zdokonaľovaním umelej inteligenacie iba narastať, upozorňuje Polícia Slovenskej republiky.

Podobné deepfake video sa objavilo aj pár dní pred parlamentnými voľbami v septembri 2023, keď malo poškodiť jednému z predsedov kandidujúcich strán.

Polícia občanom a používateľom sociálnych sietí radí, aby si svoje zdroje informácií starostlivo overovali. „Sledujte oficiálne profily štátnych inštitúcií. V prípade otázok sa na nich obráťte. Sledujte overené média a hromadné informačné prostriedky, ktoré podliehajú regulácii všeobecne záväzných právnych predpisov v oblasti vysielania, retransmisie, poskytovania audiovizuálnej mediálnej služby. Ide najmä o tradičné televízie, noviny a rozhlas. Tieto médiá sa riadia etablovanými pravidlami novinárskej práce,“ informuje Polícia Slovenskej republiky.

Dôležitým je tiež vyhýbať sa anonymným profilom a stránkam, ktoré nie sú regulované a regulovať dezinformačný obsah pomôže aj nahlasovanie podozrivého obsahu priamo sociálnym sieťam. Tie majú v zmysle Aktu o digitálnych službách (DSA) povinnosť bojovať proti dezinformáciám v EÚ efektívnejšie a ráznejšie.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie