fbpx

Protesty pod oknami politikov budú minulosťou. Čo sa zmení po atentáte na premiéra?

Ilustračná fotografia (FOTO TASR - Jaroslav Novák)

Niekoľko týždňové protesty po vypuknutí kauzy Bašternák z roku 2016 alebo zhromaždenia pred domami politikov či odborníkov z čias covidu sa stanú minulosťou. Po novom by niečo také už nemalo byť možné, informuje portál aktuality.sk.

Protest sa tak bude môcť konať pred Národnou radou, Prezidentským palácom či úradom vlády, ale nie pred bydliskami politikov či iných predstaviteľov štátu na sídliskách alebo v rezidenčných oblastiach. Obmedzenie je súčasťou takzvaného lex atentát – teda plánu opatrení po útoku na predsedu vlády Roberta Fica z 15. mája.

Protesty má v budúcnosti viac strážiť polícia a narušenie poriadku sa má postihovať tvrdšie. V súčasnosti sa rieši len prípadné porušovanie slobody združovania – teda keď niekto násilne alebo hrozbami narušuje protest zvonka.

Teraz by mali byť postihnuteľné aj hrubé prejavy, ktoré majú samotní účastníci protestu. Keď napríklad na mítingu Smeru v Nitre dav hromadne urážal prezidentku Zuzanu Čaputovú, nikomu žiadny postih nehrozil. Po zmene právnej úpravy by aj takýto prejav mohli potrestať finančnou pokutou.

Pokutami chce vládna koalícia riešiť aj hrubé a urážlivé správanie v realite či na internete.

Zákon zadefinuje aj bývanie a ochranu pre troch najvyšších ústavných činiteľov. Uvažuje sa aj o tom, že vyslúžilí premiéri by dostali auto s vodičom-ochrankárom tak, ako to dnes majú bývalé hlavy štátu. Prezident, premiér a šéf NR SR budú mať rezidenciu aj zodpovedajúcu ochranku.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie