fbpx

Bude pomarančový džús bez pomarančov? Výrobcovia sú zo slabej úrody zúfalí, zvažujú alternatívy

Ilustračný obrázok (Zdroj: Unsplash/Jen Gunter, Yana Eej)

Celosvetový nedostatok pomarančov, ktorý spôsobil prudký nárast cien, podnietil niektorých výrobcov pomarančového džúsu, aby zvážili prechod na alternatívne ovocie.

Podľa portálu Fox Business celosvetový nedostatok pomarančov spôsobený suchom, chorobami a rastúcim dopytom vystrelil ceny raketovo hore. To by mohlo výrobcov pomarančového džúsu prinútiť hľadať alternatívy.

V apríli dosiahla svetová cena pomarančov šokujúcich 3,40 eura za libru (približne pol kila), čo predstavuje nárast o približne 33 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom a pôsobivý nárast o 210 percent od januára 2021.

Ted Jenkin, generálny riaditeľ a spoluzakladateľ spoločnosti oXYGen Financial, pre Fox Business povedal: „Existujú tri hlavné faktory, ktoré zvyšujú cenu pomarančového džúsu: sucho, choroby a dopyt.“

Najmä Florida a Brazília, hlavní producenti pomarančov, trpia vážnym poklesom produkcie. V Brazílii, ktorá produkuje asi 70 percent celosvetovej spotreby, sú pomarančovníky postihnuté takzvanou chorobou Citrus Greening, ktorá spôsobuje, že plody sú malé, zdeformované a zhorknuté. Choroba je nevyliečiteľná a infikované stromy odumierajú v priebehu niekoľkých rokov.

Fundecitrus a CitrusBR predpovedajú, že Brazília vyrobí v sezóne 2024 až 2025 len 232,4 milióna škatúľ pomarančov v dôsledku silných vĺn horúčav, sucha a choroby. To predstavuje drastický pokles o 25 percent v porovnaní s predchádzajúcim cyklom. Ak sa táto predpoveď naplní, predstavovalo by to druhú najmenšiu úrodu od konca osemdesiatych rokov.

Na Floride však hurikány a spomínaná choroba takisto spôsobujú pomarančom problémy. Výrobcovia by preto mohli prejsť na iné ovocie, napríklad mandarínky, ktorých stromy sú voči chorobe odolnejšie, no proces môže trvať dlho. To je problematické, predsa len, zásoby mrazenej šťavy, s sa ktorou momentálne pracuje, sa pomaly míňajú.

Medzitým ceny pomarančového džúsu medzinárodne rýchlo rastú. Cena nedávno dosiahla nové maximum na newyorskej burze ICE a za rok sa zdvojnásobila.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie