fbpx

VIDEO: Búrky zaplavili Slovensko. Pod vodou sú viaceré obce, cesty sú neprejazdné

Na snímke zaplavená obec. Zdroj: FACEBOOK/iMeteo.sk

Silné búrky potrápili východ Slovenska. Aktuálne sú zaplavené viaceré obce a mnohé cesty sú pre vysokú hladinu vody neprejazdné. Informuje o tom portál imeteo.sk.

Búrky na východnom Slovensku nabrali nový spád a už aj páchajú veľké škody v podobe rozsiahlych záplav. Kým ranné búrky ešte neboli príliš intenzívne, od 10.00 hod. sa začala situácia meniť a búrky poriadne nabrali na sile.

V jednom momente sa dokonca vytvorila búrková línia, ťahajúca sa naprieč celým východom, od Stropkova až po Veľkú Idu pri južných hraniciach. Búrky sú naďalej veľmi intenzívne a už napríklad stihli priniesť aj mohutnú trombu pre Vranove nad Topľou.

Práve búrky v okolí Vranova nad Topľou sú najsilnejšie a priniesli do tejto lokality veľmi veľa zrážok. Pôda je už po početných búrkach a zrážkach dostatočne nasýtená, čiže stačí pomerne málo a záplavy sú na svete.

Viaceré zaplavené obce

Ako sa predpokladalo, aj dnešné búrky budú prinášať povodne. Aktuálne je zaplavené centrum Vranova nad Topľou, kde majú autá veľký problém s prechodom pre vysokú hladinu vody na cestách.

Vo Vranove nad Topľou vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Pre TASR to potvrdil prednosta mestského úradu Imrich Kónya s tým, že v meste už zasadal aj krízový štáb.

„Zatopené sú niektoré ulice v mestskej časti Čemerné, priemyselné objekty, dvory a pivnice,“ uviedol s tým, že situáciu monitoruje aj mestská polícia. Problémy spôsobila naplavená voda z polí a blato. Doplnil, že aktuálne sa v meste pracuje na sprejazdnení jednotlivých úsekov ciest. Škody zatiaľ spočítané nie sú.

Aj v obci Kamenná Poruba v okrese Vranov nad Topľou je po poobednom silnom prívalovom daždi vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Ako pre TASR potvrdil starosta obce Miroslav Janoško, v obci voda z potoka zaplavila úseky ciest. „Na chodníku pred základnou školou nám podvihlo zámkovú dlažbu. Uvidíme, aké budú škody, ideme na obhliadky, keďže hladina vody začína klesať,“ uviedol starosta s tým, že evidujú škody aj na súkromnom majetku, zatopené sú pozemky či pivnice.

Vo Vranove nad Topľou totiž už spadlo 57 mm zrážok, no amatérske zrážkomerné stanice v tejto oblasti evidujú až 80 mm zrážok. Pod vodou sa ocitla obec Vechec a aj Kamenná Poruba v okrese Vranov nad Topľou, ktoré sú obe neprejazdné.

Cesta v Dargove je plná kameňov, tu jazdite veľmi opatrne. Búrky zaplavovali aj pri Revúcej v Gemerskom Milhosti, kde sa mohutná prívalová voda valila z kopca dole. Situácia je na viacerých miestach veľmi vážna a búrky ešte neutíchajú.

Vodné toky prudko stúpajú

Svinický potok počas búrky extrémne vystúpil a za krátku chvíľu dosiahol 2.SPA. Aktuálne už jeho hladina klesá, no stále dosahuje 1.SPA. Prudko stúpa aj Dunaj a Morava a minister životného prostredia už zvolal krízový štáb ohľadom prudkého stúpania hladiny Dunaja.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie