fbpx

Pravda o dátume spotreby. Jedlo nemusíš vyhadzovať. Toto môžeš jesť až päť rokov po expirácii

Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Darrien Staton, Leon Seibert

Priznajte sa, všetci sme už mali vnútornú dilemu, keď sme opatrne nadvihli vrchnák už otvoreného balíčka s niečím a pričuchli k nemu, pretože práve uplynul dátum spotreby. Je bezpečné to jesť? Bude mi z toho zle? Podľa britského lekára populárneho na TikToku však nemusíme vyhadzovať všetko, čo je po dátume spotreby.

Doktor Karan Raj, lekár a chirurg NHS, ktorý sa často delí o rady online, sa obrátil na TikTok, aby nás varoval: „Skôr ako vyhodíte jedlo, uistite sa, že správne čítate štítky o bezpečnosti potravín.“

Ak ste sa pozreli na zadnú stranu balenia potravín, možno ste si všimli rôzne typy výrazov vrátane dátumov „predať do“ a „spotrebujte do“, a to sú dôležité rozdiely. „Po prvé, dátumy ,predať do‘ sú len pre ľudí, ktorí pracujú v obchodoch, aby vedeli, kedy majú svoje produkty stiahnuť z regálov,“ vysvetlil Dr. Raj.

Ale keď sa rozhodujete, či niečo zjete alebo nie, nie je to nevyhnutne niečo, čoho by ste sa mali obávať.  „Tento dátum nie je štandardom bezpečnosti potravín,“ dodal Dr. Raj. Potom máte tiež dátumy „minimálnej trvanlivosti“, o ktorých odborník povedal, že „udávajú, kedy bude mať produkt najlepšiu chuť alebo kvalitu“.

Ale na rozdiel od všeobecného presvedčenia, toto „nie je dátum nákupu alebo bezpečnosti, je to skôr dátum ,kedy je jedlo skutočne stopercentne chutné‘,“ dodal. Podľa Dr. Raja možno väčšinu konzervovaných potravín bezpečne konzumovať „dva až päť rokov po tomto dátume, pokiaľ boli správne skladované, na chladnom a suchom mieste“. Suchú ryžu môžete stále jesť „päť rokov po tomto dátume, ak je uložená v krabici“.

Môžete tiež vidieť dátumy „spotrebujte do“. Dr. Raj pokračoval: „Tieto údaje označujú posledný deň, kedy bude mať tovar špičkovú kvalitu. Jedinou výnimkou je dojčenská výživa. Po tomto dátume nepoužívajte dojčenskú výživu.“ Väčšinu času však môžete použiť svoje „zmysly, aby ste sa rozhodli, či už niečo je jedlé alebo nie“. Napríklad, ak „si všimnete zvláštny zápach, meniacu sa štruktúru alebo prítomnosť plesní alebo vydutých plechoviek, pravdepodobne by ste to mali vyhodiť“.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie