fbpx

Aby ťa blesk nezabil: V búrke netelefonuj, zahoď dáždnik, peniaze aj kľúče

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik

Riziko úderu blesku je možné v budovách znížiť pomocou zatvorených okien a vypojení elektrických spotrebičov. V prírode je potom dôležité nezdružovať sa, neschovávať sa v jaskyniach, zbaviť sa kovových predmetov a netelefonovať.

Pri výskyte búrky sú najčastejším úkrytom budovy a autá. Informuje portál seznamzpravy.cz.

„Netrúfam si povedať, že ide o stopercentne bezpečné miesta, rozhodne nám ale poskytnú najväčšiu mieru bezpečia, ak majú v poriadku elektroinštalácie a uzemnenie,“ hovorí meteorologička Eva Houbová z českobudějovickej pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Aj pre tieto miesta však platí odporúčanie, vďaka ktorým sa riziko hodenia blesku zníži. V prípade vonkajších výletov je potom dôležité sledovať predpoveď počasia a to ako počas plánovania trasy, tak pri samotnej túre.

Počas búrky netelefonujte, ani doma

Hubová v rozhovore pre Zoznam Správy okrem iného vysvetlila, čím herec Jozef Abrhám dezinformoval spoločnosť v známom filme Svadobná cesta do Jiljí. A odporučila, ako sa počas búrok správať. Hovorí sa, že blesk nikdy neudrie dvakrát. Môžu sa na to ľudia spoliehať?

Podľa odborníčky je to samozrejme mýtus. Keď sa pozeráme na búrky, ktoré sú nad mrakodrapmi alebo nad všeobecne vyvýšenými miestami, ako sú napríklad paneláky na sídliskách, zaznamenávame, že do niektorých bleskozvodov alebo antén blesk udrie skutočne opakovane. Budovy a autá sú však bezpečnejšími miestami na prečkanie búrky.

Určite treba zavrieť okná a nestáť pri nich. Ideálne by sme nemali ani púšťať vodu, pretože blesk môže prejsť aj potrubím, takže by nás mohol udrel cez vodovod.

Odborníci odporúčajú vyvarovať sa telefonovania – platí to predovšetkým pre pevnú linku, ale aj mobil predstavuje riziko. Je tiež vhodné vybrať zo zásuviek elektrické prístroje. Hrozí totiž, že by sa mohli spáliť.

Čo robiť, keď nás búrka prekvapí v aute?

Opäť platí, že by sme mali zavrieť okienka. Potom je dobré zastaviť na nejakom bezpečnejšom mieste, ktoré je nižšie položené, opäť napríklad v plytkom údolí – v hlbšom totiž hrozí riziko zatopenia pri veľkých zrážkach. Určite by sme sa nemali zdržiavať pod drôtmi alebo pri transformačných staniciach.

A ako sa správať v prírode?

Pokiaľ nemáme možnosť auta či budovy, mali by sme vyhľadať znížené miesto – plytké údolie, prípadne nižšie porasty.

Rozhodne nie je dobrý nápad ukryť sa pod osamotené stromy, rovnako ako by sme sa nemali schovávať do jaskýň alebo pod skalné previsy – hrozí totiž zavalenie skalou.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie