fbpx

Opitý muž sa dostal do českého Senátu. Ochranka si myslela, že je kuchár

To, že sa do budovy Senátu dostal cudzí opitý muž, bolo hrubé porušenie povinností jedného z policajtov, hovorí vedenie ochrannej služby. Zdroj:Reprofoto/Seznamzpravy

Incident sa stal deň po streľbe na slovenského premiéra Roberta Fica. Polícia preto bola v pohotovosti a rozľahlú budovu hornej komory parlamentu prehľadala. Hovorí, že zlyhal príslušník ochrannej služby. Informuje ta3.sk.

Deň po streľbe na slovenského premiéra Roberta Fica sa v českom Senáte odohral incident, ktorý značne znepokojil politikov i policajtov.

Podľa zistenia Zoznam Správ sa do sídla hornej komory parlamentu dostal opitý muž – bez problémov prešiel turnikety stráženými policajtmi. A niekoľko minút sa voľne pohyboval po historickom paláci na pražskej Malej Strane.

„O udalosti som bol políciou informovaný,“ potvrdil predseda Senátu Miloš Vystrčil.

Všetko sa zbehlo vo štvrtok 16. mája skoro ráno, keď bol Senát ešte prázdny. Ako Zoznam Správy overili z dvoch zdrojov, policajná ochranná služba pustila muža do budovy, hoci tento nepozvaný návštevník pri sebe pochopiteľne nemal čipovú kartu.

Bez nej sa senátori, ani zamestnanci nemôžu dovnútra dostať.

Mysleli, že je to kuchár

Na recepcii tiež bežne návštevníci prechádzajú kontrolou v bezpečnostnom ráme. Ochranka sa však domnievala, že muž je jedným zo zamestnancov senátneho aparátu, pravdepodobne kuchár. A nechala ho prejsť. Informuje seznamzpravy.cz.

„Podľa polície ide pravdepodobne o individuálne pochybenie policajta ochrannej služby, ktorý spomínaného muža riadne neskontroloval a vpustil do budovy,“ povedala hovorkyňa Senátu Lada Faldynová.

Muža, ktorý cez ochranku do Senátu prenikol, potom zachytili bezpečnostné kamery, ako sa snažiil dostať z budovy oknom.

„Po niekoľkých minútach bola táto osoba, ktorá javila známky požitia alkoholu, zadržaná. Dotyčný nedokázal vysvetliť dôvod svojho konania, kedy následne vykonaná dychová skúška potvrdila prítomnosť 2,5 promile alkoholu v dychu,“ opísal hovorca ochrannej služby Tomáš Procházka.

Policajta čaká trest

Muž nebol ozbrojený, napriek tomu polícia Senát prehľadala a privolaní pyrotechnici preverili, že nepriniesol do budovy výbušninu. A to aj preto, že Česko v tom čase žilo atentátom na slovenského premiéra a bezpečnostné zložky nechceli prípad podceniť.

Policajt z ochrannej služby bol podľa hovorcu Procházky prevelený na iné miesto a čaká ho trest v takzvanom disciplinárnom konaní.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie