fbpx

VIDEO: Lietali päste, bili sa dáždnikmi, tiekla i krv. V Prahe napadli dobrovoľníkov, ktorí zbierali peniaze pre Ukrajinu

Na incident upozornilo na sociálnych sieťach video jedného z dobrovoľníkov, ktorí pri stánku s názvom Prague Maidan vyberali peniaze pre Ukrajinu. Reprofoto/X/Jay in Kyiv

Na Staromestskom námestí v Prahe sa v sobotu odohral incident, pri ktorom tiekla aj krv. Bitkou medzi rusky hovoriacimi ľuďmi a dobrovoľníkmi z organizácie Prague Maidan sa aktuálne zaoberá aj polícia.

V Prahe sa cez víkend strhla bitka. Dobrovoľnícku skupinu Prague Maidan Staromak vyberajúcu peniaze pre Ukrajinu napadli rusky hovoriaci cudzinci. Jeden z dobrovoľníkov zverejnil z incidentu video.

Incident sa dostal do širšieho povedomia vďaka videám a záberom, ktoré sa vzápätí objavili na sociálnych sieťach. Skupina rusky hovoriacich mužov a žien sa vrhla na obsluhu dobrovoľníckeho stánku na Staromestskom námestí.

„Kriminalisti zisťujú všetky okolnosti tejto udalosti. Preverujú, čo sa na mieste stalo. Nikto nebol obmedzený na osobnej slobode ani zadržaný,“ povedala hovorkyňa polície Eva Kropáčová pre portál Novinky.cz.

Facebookový účet Prague Maidan Staromak vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že skupina ruských občanov hovorila aj po nemecky.

„Začal som natáčať a hovorím, že podporovať Rusko v Česku je zločin. Potom sa ku mne naklonili dve tety. Povedal som, choďte sakra odtiaľto. Jedna z nich udrela našu českú pani, ktorá bola úplne pokojná, do hlavy. A českého chlapca chytil iný muž, ktorý povedal, aké je Rusko dobré v našom zabíjaní“ uviedol ďalší príspevok na sociálnej sieti X.

Konflikt, ktorý pomohla ukončiť skupina britských turistov, rieši polícia.

Podľa záberov na internete na seba ľudia z oboch skupín kričali rusky aj ukrajinsky. Došlo k ranám päsťou aj úderom dáždnikom. Na sociálnych sieťach sa objavili aj fotografie zakrvavených rúk a oblečenia, tržných rán, rozbitého mobilu a zničeného stánku.

Na sociálnych sieťach následne údajná účastníčka celej šarvátky pod prezývkou No name ukrajinsky napísala: „Bojovala som s ruskou ženou v centre Prahy. V prasklinách telefónu je krv, biela košeľa je od krvi.“

Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko zdieľal videá z bitky s tým, že Rusi zaútočili na ukrajinských a slovenských dobrovoľníkov v centre Prahy. Geraščenko upozornil, že bitku zrejme vyvolalo aj heslo „Rusko ruky preč od Ukrajiny“.

Poradca pripomenul, že dobrovoľníci z Prague Maidain predávajú upomienkové predmety a vyberajú financie pre Ukrajinu, ktorá čelí ruskej vojenskej okupácii.

Zábery zo Staromestského námestia si všimla aj nezávislá bieloruská televízia Nexta.

„Bitku sprevádzali aj nadávky na Ukrajincov a Čechov,“ napísala Nexta.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie