fbpx

Politické strany musia pred voľbami zaplatiť kauciu. Niektorým ju však štát nevráti

Slováci si budú voliť onedlho poslancov do Európskeho parlamentu. Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák

Voľby do Európskeho parlamentu budú na Slovensku 8. júna. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Kandiduje 22 politických strán a jedna koalícia. Zakrúžkovať budeme môcť najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny. Volebné miestnosti budú otvorené v tento deň od 7.00 h. do 22.00 h. Informuje web rtvs.sk.

Posledné voľby do Európskeho parlamentu v roku 2019 sa uskutočnili v 28 členských štátoch EÚ v dňoch 23. až 26. mája 2019. Nových 705 europoslancov reprezentuje zhruba 500 miliónov Európanov.

Prvé priame voľby do Európskeho parlamentu sa uskutočnili v roku 1979. Dovtedy boli europoslanci vysielaní z národných parlamentov jednotlivých krajín EÚ.

Strany kandidujúce vo voľbách do Národnej rady SR a Európskeho parlamentu musia pri odovzdaní svojich kandidátskych listín k ním pripojiť potvrdenie o uhradení volebnej kaucie. V súčasnosti ide o sumu 1 700 eur, ktorú strany pošlú na mimorozpočtový účet. Informuje Ministerstvo vnútra SR.

Ministerstvo vnútra SR uhradenú kauciu vráti do jedného mesiaca po vyhlásení výsledku volieb. Naspäť ju však nedostanú všetky strany. Ministerstvo ju vráti strane, ktorá nebola registrovaná, strane alebo koalícii, ktorá získala aspoň dve percentá z celkového počtu odovzdaných platných hlasov.

Zákon o podmienkach výkonu volebného práva pripomína, že kaucie, ktoré sa nevracajú, sú príjmom štátneho rozpočtu.

Výška odmeny okresnej volebnej komisie

Z dosiahnutej výšky priemernej mzdy v národnom hospodárstve za štvrtý štvrťrok 2023 (1 569 eur) zverejnenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky je stanovená odmena pre voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať 8. júna 2024 za výkon funkcie nasledovne, informuje web minv.sk.

  • člen okresnej volebnej komisie a člen okrskovej volebnej komisie v sume 77,16 eur
  • predseda okresnej volebnej komisie a predseda okrskovej volebnej komisie v sume 100,31 eur a
  • zapisovateľ okresnej volebnej komisie a zapisovateľ okrskovej volebnej komisie v sume 96,45 eur za deň konania volieb.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie