fbpx

VIDEO: Nešťastie počas leteckej šou. Akrobatické lietadla do seba narazili, pilot nehodu neprežil

Na snímkach zábery z tragickej nehody akrobatických lietadiel. ZdroJ: X/@kar0____

Video na sociálnych sieťach ukázalo formáciu šiestich lietadiel v lete, pričom jedno z nich stúpalo, zrejme sa dotklo jedného z ostatných a následne sa zrútilo na zem.

Jeden pilot zahynul a ďalší utrpel zranenia po zrážke dvoch malých lietadiel vo vzduchu počas nedeľného leteckého predstavenia v južnom Portugalsku, uviedli vzdušné sily. „Vzdušné sily s poľutovaním oznamujú, že o 16.05 h (15.05 h GMT) na leteckej šou v Beja sa dve lietadlá stali obeťou nehody počas leteckej demonštrácie“ zahŕňajúcej šesť lietadiel, uvádza sa v krátkom vyhlásení.

Zomrel španielsky občan, dodal. Hovorkyňa vzdušných síl pre agentúru AFP uviedla, že obeťou bol pilot jedného z lietadiel zapojených do zrážky. Ďalší pilot portugalskej národnosti bol ľahko zranený a dostal núdzovo ošetrený a potom bol prevezený do nemocnice Beja, informovalo letectvo.

Portugalský minister obrany Nuno Melo to označil za „tragickú nehodu“ a novinárom povedal, že sa začne vyšetrovanie „na určenie presnej príčiny“ kolízie. Prezident Marcelo Rebelo de Sousa povedal: „Mala to byť chvíľa voľna a spoločného pôžitku. Zmenila sa na chvíľku bolesti.“ Letectvo uviedlo, že šesť lietadiel patrilo akrobatickej skupine zloženej zo španielskych a portugalských pilotov s názvom „Yak Stars“.

Lietadlá, ktoré sa zrazili, boli Jakovlev Jak-52, sovietsky model akrobatického výcviku. Video natočené divákom a zverejnené na sociálnych sieťach ukázalo formáciu šiestich lietadiel v lete, pričom jedno z nich stúpalo, zrejme sa dotklo jedného z ostatných a potom sa v oblaku dymu zrútilo na zem.

Jedno lietadlo havarovalo mimo areálu leteckej základne a druhému, ktorý bol účastníkom nehody, sa podarilo pristáť na letiskovej asfaltke, pričom medzi divákmi neboli žiadne obete, informovalo letectvo. Podľa webovej stránky Beja Air Show sa „Yak Stars“ zúčastnili s približne 30 ďalšími európskymi akrobatickými skupinami. Organizátori ich označili za najväčšiu civilnú akrobaciu v južnej Európe.

Letectvo uviedlo, že organizátori šou na letisku Beja pozastavili akciu, ktorá sa začala v sobotu. Sily vyjadrili „najúprimnejšiu sústrasť“ príbuzným pilota, ktorý zomrel.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie