fbpx

Tento nápoj pije väčšina Slovákov. Ak však pociťuješ týchto 5 príznakov, mal by si prestať

Ilustračná fotografia (Zdroj: Unsplash/lynying Ju, Nigel Msipa)

Kávu pije väčšina z nás. Vnímame ju ako povzbudzujúci nápoj a užívame si jej chuť. Je ale možné, že môže byť nezdravá? A ak áno, ako káva škodí a prečo ju nepiť? Názory lekárov sa už veľmi zmenili a viac ako o škodlivosti kávy sa hovorí o jej prospešnosti pre zdravie. Napriek tomu sú určité situácie, keď nám tento lahodný nápoj skutočne môže škodiť.

„Kým predchádzajúce štúdie naznačovali, že konzumácia kávy môže mať tienisté stránky, novšie výskumy potvrdzujú, že v skutočnosti má skôr zdravotné prínosy,“ vysvetľuje americký lekár Donald D. Hensrud, ktorý je docentom preventívnej medicíny a výživy na Mayo Clinic.

Na webových stránkach Mayo Clinic tiež upresňuje, prečo nastal taký obrat v pohľade na kávu. „Je ťažké pozrieť sa len na jeden aspekt stravy a spojiť ho so zdravotným stavom. Úlohu totiž môže hrať mnoho ďalších faktorov. Napríklad raný výskum kávy nie vždy bral do úvahy, že ťažkí pijani kávy majú tiež tendenciu užívať tabak a viesť sedavý spôsob života.“

Rizikom je nadmerný príjem kofeínu

Keď novšie štúdie vzali u účastníkov výskumu do úvahy aj ich životný štýl, zistili možnú súvislosť medzi konzumáciou kávy a zníženou úmrtnosťou. Káva môže podľa doktora Hensruda ponúknuť určitú ochranu proti Parkinsonovej chorobe, cukrovke 2. typu, proti ochoreniu pečene a môže chrániť aj pred srdcovým infarktom či mozgovou mŕtvicou.

„Káva má stále potenciálne riziká, väčšinou kvôli vysokému obsahu kofeínu. Môže napríklad dočasne zvýšiť krvný tlak. Ženy, ktoré sú tehotné, snažia sa otehotnieť alebo dojčia, si musia dávať pozor na kofeín. Skrátka, pokiaľ na sebe pozorujete vedľajšie účinky kávy, ako je pálenie záhy, nervozita alebo nespavosť, zvážte obmedzenie jej konzumácie,“ dodáva lekár.

Každý znesie inú dávku

Kofeín je látka, ktorá môže zlepšiť vašu náladu, metabolizmus a duševnú aj fyzickú výkonnosť. Ako uvádza zdravotný web Healthline, hoci je kofeín v nízkom až strednom množstve všeobecne bezpečný, jeho vysoká konzumácia môže spôsobiť nepríjemné a dokonca nebezpečné vedľajšie účinky.

Pre toleranciu kofeínu majú zásadný význam naše gény. Niektorí ľudia preto môžu konzumovať viac kofeínu ako iní. A čo to znamená vysoká konzumácia? Podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín je odporúčaná denná dávka kofeínu pre dospelého človeka 200 až maximálne 400 mg. Čo môže hroziť, keď túto dávku prekročíme?

Päť najčastejších rizík, spojených s konzumáciou kávy

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie