fbpx

Mladý policajt pobodaný v Mannheime zomrel, útočil rodák z Afganistanu

Na snímke lúčiaci sa policajti so svojím kolegom. Vpravo policajt, ktorého do krku dobodal cudzinec. Zdroj: X/@RadioGenoa

Na následky zranení v nedeľu zomrel 29-ročný policajt, ​​ktorého v piatok pobodal útočník v centre nemeckého Mannheimu. Páchateľ strážnika niekoľkokrát bodol do oblasti hlavy a pri útoku zranil ďalších päť ľudí. O útoku sme ťa informovali TU.

„Policajt bezprostredne po čine podstúpil operáciu a bol uvedený do umelého spánku, svojim vážnym zranením ale podľahol 2. júna neskoro popoludní,“ uviedli úrady. „Trúchlime za stratou policajta, ktorý svoj život obetoval za bezpečie ostatných,“ píše sa vo vyhlásení.

Útok na námestí Marktplatz v centre Mannheimu sa odohral v piatok dopoludnia počas akcie hnutia Pax Europa, ktoré je kritické voči islamu. Bolo zranených päť príslušníkov tohto hnutia vrátane jeho šéfa, kritika islamu Michaela Stürzenbergera.


Motív 25-ročného útočníka je stále nejasný. DPA píše, že muž sa narodil v Afganistane, do Nemecka sa prisťahoval ako dospievajúci v roku 2014. Je ženatý, má dve deti a žije v meste Heppenheim severne od Mannheimu.

Pri útoku bol tiež zranený – pri zásahu ho postrelila polícia. Kriminalisti ho kvôli zraneniam doteraz nemohli vypočuť.

„Správa o tragédii ma zasiahla až do špiku kostí,“ uviedol v nedeľu večer Winfried Kretschmann, ministerský predseda Bádenska-Württemberska.

„S brutálnym násilím sa stretávame denne“

Svoj šok nad smrťou mladého muža vyjadrilo aj mnoho ďalších politikov. Spolkový kancelár Olaf Scholz vyjadril svoje „najhlbšie“ zdesenie na platforme X. „Jeho nasadenie pre bezpečnosť nás všetkých si zaslúži najvyššie uznanie. V týchto ťažkých hodinách som v myšlienkach s jeho rodinou a všetkými, ktorí ho oplakávajú,“ napísal politik.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová uviedla, že ju smrť mladého policajta „nekonečne zarmútila“. „Statočne zakročil, keď chcel zachrániť životy. Padol v službe za bezpečnosť nás všetkých,“ uviedla. Nemecké policajné odbory reagovali vyjadrením ľútosti, ale aj rozhnevanou reakciou: „Násilie, s ktorým sa denne stretávame, je brutálne, neľudské a často smrteľné,“ uviedol regionálny šéf odborového zväzu policajtov Ralf Kusterer.

Spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier rodine zabitého policajta tiež kondoloval. „Toto nesmie pokračovať. Násilie ohrozuje to, čo urobilo našu demokraciu silnú,“ varoval spolkový prezident. V súvislosti s útokom v Mannheime a so sobotňajším napadnutím politika CDU Rodericha Kiesewettera kancelár Scholz oznámil, že sa bude proti násiliu tvrdo zasahovať. „Zakročíme proti každému, kto sa pokúsi používať násilie na obmedzenie demokratického priestoru,“ povedal Scholz.

To platí bez ohľadu na to, či je motívom ľavicový, pravicový alebo islamistický extrémizmus, dodal spolkový kancelár.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie