fbpx

Deti v školách chýbajú čoraz viac: Rodičia dostanú nový limit, na koľko dní ich môžu ospravedlniť

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker (Hlas-SD) počas tlačovej konferencie k výsledkom testovania PISA 2022 v Bratislave 5. decembra 2023. FOTO TASR - Jaroslav Novák / Pexels - Pavel Danilyuk

Rodičia žiakov dostanú nový limit, na koľko dní môžu svoje deti ospravedlniť. Školy sú zaskočené a hovoria, že vymeškaných hodín bude viac.

Ak neprítomnosť žiaka z dôvodu ochorenia trvá najviac päť po sebe nasledujúcich vyučovacích dní, neprítomnosť ospravedlňuje zákonný zástupca alebo zástupca zariadenia, informuje web vssr.sk. Takéto chýbanie v škole môžu ospravedlniť rodičia, čo mnohí aj zneužívajú.

V zákone nie je napísané, koľkokrát takúto ospravedlnenku môžu rodičia napísať.

Deti preto v škole chýbajú stále viac. Zatiaľ čo pred siedmimi rokmi priemerne žiak vymeškal 49 hodín ročne, vlani viac ako 113 hodín. Informuje web tvnoviny.sk.

Ministerstvo školstva sa rozhodlo konať a stanoviť nové pravidlá

Ministerstvo určilo nový limit. Rodič môže dieťa po novom ospravedlniť naďalej na päť dní po sebe. Spolu však najviac na 10 dní za jeden mesiac. Školám sa to ale nepáči.

Tvrdia, že desať ospravedlnených dní mesačne je veľmi veľa. Žiadali, aby rodičia mohli ospravedlniť najviac desať dní, nie však za jeden mesiac, ale za päť mesiacov.

Škola ale už môže po novom kontrolovať, či je dieťa choré. Má právo si od lekára vypýtať potvrdenie o chorobe.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie