fbpx

Šachovej legende Kasparovovi v Rusku hrozí ďalšie stíhanie

Garry Kasparov (vľavo) a Vladimir Putin (vpravo). Zdroj: TASR/AP, X/ Garry Kasparov

Bývalý majster sveta v šachu Garry Kasparov, ktorý pred desiatimi rokmi utiekol z Ruska zo strachu pred prenasledovaním, môže čeliť trestnému stíhaniu v Moskve za porušenie kremeľského zákona o „zahraničnom agentovi“. Informuje agentúra Reuters.

Demokratický aktivista, kritik prezidenta Vladimira Putina, môže v prípade začatia prípadu dostať až dva roky väzenia alebo pokutu, uviedli nemenovaní predstavitelia. Podľa Reuters Kasparovov mediálny tím bezprostredne nereagoval na žiadosť o komentár.

V apríli RadioFreeEurope  informovalo v angličtine na základe správ v ruských médiách, že súd v ruskom regióne Komi vydal zatykač na Kasparova pre obvinenia z terorizmu, mesiac po tom, čo bývalého šachového veľmajstra zaradil na zoznam teroristov a extrémistov.

„Som terorista v Rusku; Skončil som z ‚zahraničného agenta‘ na ‚extrémistu‘ a teraz som ‚terorista‘,“ potvrdil v rozhovore pre denník The Jerusalem Post zverejnenom v nedeľu. „Mnohí z mojich kolegov sú [tiež nazývaní] ‚teroristi‘.“

V tomto rozhovore Kasparov naznačil, že útok Hamasu zo 7. októbra, ktorý spustil pokračujúcu vojnu medzi Izraelom a teroristickou skupinou, „Putin vhodne načasoval, aby odvrátil pozornosť od vojny na Ukrajine“.

Kasparov na zozname agentov

V zozname zahraničných agentov sú desiatky kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina. Medzi nimi sa nachádza aj Kasparov. Rusi ho pridali do zoznamu osôb vystupujúcich ako zahraniční agenti krátko po rozpútaní vojny proti Ukrajine vo februári 2022.

Šachový veľmajster je prominentným kritikom ruských úradov od roku 2005, keď odišiel zo súťaže, dokonca sa v roku 2008 uchádzal o prezidentské kreslo krajiny. V roku 2013 Kasparov opustil krajinu zo strachu pred prenasledovaním a odvtedy sa aktívne angažuje. Informuje Times of Israel.

Zahraničným agentom je podľa zákona osoba, ktorá prijíma podporu od cudzích štátov alebo je pod cudzím vplyvom a angažuje sa v politickej činnosti v Rusku.

Zákon o zahraničných agentoch v Rusku prijali ešte v roku 2012. Postupne sa začal vzťahovať nielen na mimovládne organizácie, ale aj na nezávislé médiá i jednotlivcov, ktorí prijímajú financie zo zahraničia a podľa úradov vyvíjajú politickú činnosť.

Podľa zákona musia jednotlivci a subjekty označení ako zahraniční agenti zverejniť zdroje svojho financovania a podrobiť sa auditu. K všetkým príspevkom na sociálnych sieťach musia doplniť titulok, že ho „vytvorilo a/alebo šíri zahraničné médium vykonávajúce funkciu zahraničného agenta a/alebo ruská právnická osoba, ktorá vykonáva funkciu zahraničného agenta“.

Tento štatút podľa AFP pripomína termín „nepriateľ ľudu“ zo sovietskych čias. Obhajcovia ľudských práv tento zákon o zahraničných agentoch dlhodobo kritizujú a označujú ho za prostriedok na potlačenie opozície a prenasledovanie občianskej spoločnosti.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie