fbpx

Dovolenka 2024: šesť trendov, ktoré vládnu cestovaniu po svete

Ilustračná fotografia (Zdroj: FREEPIK/creativeart)

Rezervácia na poslednú chvíľu, prepychové rezidencie, ale aj oveľa dômyselné využitie umelej inteligencie. Tak vyzerajú aktuálne cestovateľské trendy, ktoré podľa agentúry Bloomberg ovplyvnia tohtoročnú turistickú sezónu a letné dovolenky. A potešia aj milovníkov luxusu.

1 Umelá inteligencia ako plánovač aj colník

Hlas Scarlett Johanssonovej sa síce na Chat GPT role sprievodkyne neujme, ale s tým, ako sa umelá inteligencia neustále zdokonaľuje, budú dokonalejšie aj nástroje na plánovanie ciest. Napríklad Spoločnosť Expedia v máji spustila aplikáciu cestovného asistenta s umelou inteligenciou nazvanou Romia, ktorá dokáže zostaviť itinerár na mieru a zároveň riešiť nečakané problémy počas samotnej cesty.

Chatbota Romia stačí pozvať do konverzácie s ďalšími účastníkmi výletu a on už potom sám navrhne aktivity, vyhľadá reštaurácie a ďalšie miesta, ktoré stoja za návštevu. V súčasnej dobe beží v USA jeho testovacia verzia pre iPhony.

Produkt spoločnosti Expedia nie je ale zďaleka jediný. Na začiatku tohto roka spoločnosť Booking Holdings vydala nástroje Ask Kayak a Kayak PriceCheck, ktoré pomáhajú cestovateľom sprostredkovať tipy na dovolenku a rýchlo porovnať ceny leteniek na stovke rôznych webových stránok.

Umelá inteligencia pomáha tiež urýchliť odbavenie na letiskách. Zatiaľ najpokročilejším príkladom je samoobslužný variant kontroly (TSA), ktorý sa testuje na medzinárodnom letisku Harryho Reida v Las Vegas. Ešte tento rok by sa mohlo stať realitou aj cestovanie bez pasov. Singapur plánuje umožniť cestujúcim pri odlete predkladať pri kontrole namiesto dokladov totožnosti biometrické údaje.

2 Drahšie poistenie

Podľa porovnávača cestovného poistenia Squaremouth tento rok utratí priemerný Američan za cesty do zahraničia vydá 9 000 dolárov. To je doterajší rekord a oproti roku 2023 predstavuje nárast sedem percent.

S rastúcou cenou dovolenky stúpa aj cena za poistenie storna a podobných nečakaných výdavkov. Podľa Squaremouth sa za poistenie v priemere minú o 22 percent viac ako vlani, viac ako 600 dolárov.

Čoraz viac spoločností ponúka nielen poistenie proti oneskoreniu alebo zrušeniu cesty, ale aj proti prostému sklamaniu. Nároční cestovatelia si tak môžu dojednať potrebné záruky zaisťujúce vrátenie peňazí v prípade, že bude počas cesty pršať.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie