fbpx

Vo vyššom veku budú ľudia odchádzať do dôchodku hendikepovaní a vyčerpaní, hovorí geriatrička

Ilustračné foto. Zdroj: X/Denník SME, Pravda.sk

„Vo vyššom veku budú ľudia odchádzať do dôchodku hendikepovaní, fyzicky vyčerpaní, vzrastie u nich potreba zdravotnej starostlivosti. Zdravotníctvo na to nie je pripravené. Potrebovali by sme posilniť geriatriu, ale pre mladých lekárov to nie je lukratívny odbor,“ varuje predsedníčka Českej gerontologickej a geriatrickej spoločnosti Božena Jurašková.

„Choroby začínajú už medzi 50. a 60. rokom, keď sú ľudia najviac vystavení stresu. To je vek, v ktorom dorastajú deti, ale slabnú sily, človek už toľko nestíha, nie je tak výkonný. Ak štát povie A, mal by povedať aj B. Je na to spoločnosť pripravená? Budeme tu mať preventívne programy, aby ľudia neboli vo vyššom veku úplne „odrobení“? Nemáme tu žiadne úľavy pre ľudí, ktorí sa starajú o svoje zdravie. Práca do 67 a viac rokov je pre organizmus veľmi náročná. Nie je to len o ľahkých a ťažkých povolaniach. Sedavé zamestnania zase ničia kĺby a fungovanie lymfy. A viete, čo robí stres a psychika?“ vysvetľuje Jurašková.

Ako vyzerá zdravie ľudí nad 65 rokov?

Choroby začínajú už medzi 50. a 60. rokom, keď sú ľudia najviac vystavení stresu. To je vek, v ktorom dorastajú deti, ale slabnú sily, človek už toľko nestíha, nie je tak výkonný a viac sa unaví. V tom čase sa často pridáva aj starostlivosť o rodičov, ktorí sa dožívajú stále vyššieho veku. To so sebou nesie stresy, ktoré vedú k onkologickým ochoreniam a ochoreniam kardiovaskulárneho aparátu.

Jedna vec je, že sa zvýši vek odchodu do dôchodku, druhá je to, že by štát mal ľuďom pomôcť, aby tak dlho pracovať vydržali. Ľudia nad 65 rokov začínajú mať veľké problémy pohybového aparátu. A to nie je žiadna sranda.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie