fbpx

Žiješ s narcistom, ktorý ťa manipuluje? Ak používa tieto tri frázy, je to nabetón

Ilustračná fotografia. Zdroj: freepik.com

V partnerských hádkach si ľudia často povedia veľa vecí, ktoré dokážu ublížiť, hoci ich mnohí z aktérov ani nemyslia vážne. Nie vždy to tak ale je. Existuje niekoľko zraňujúcich fráz, za ktorými nestojí afekt, ale jeho osobnostný rys.

Ľudia s narcistickými rysmi majú o sebe vysoké zmýšľanie a na svoju spokojnosť potrebujú patričnú dávku obdivu a presvedčenia. Ostatných pritom považujú za menejcenných, aj preto sa k nim často správajú nadradene a bez empatie.

Podľahnúť takému človeku pritom nie je zložité, pretože v okamihu zoznamovania dokáže byť očarujúci, spoločenský, sebavedomý a presne vie, čo chce.

Akonáhle všetkým spadnú ružové okuliare, z dokonalého vzťahu sa razom môže stať peklo na zemi. Nie náhodou sú partneri narcistov vystavení vyššiemu riziku psychických problémov, pretože málokto je schopný ustáť tlak psychického násilia, ktorý je na nich spočiatku nenápadne a následne aj veľmi dôsledne vyvíjaný.

Ako teda spoznáte už pri prvých hádkach, že máte čo dočinenia s narcistom?

Podľa psychoterapeutky Erin Leonardovej sa títo ľudia prezradia zdanlivo nevinnými poznámkami, ktoré sú v skutočnosti značne manipulatívne.

1. „Je mi ľúto, že sa tak cítiš.“

Namiesto toho, aby sa partner snažil vcítiť do vašej kože, aby pochopil, ako sa skutočne cítite, okamžite váš pocit odmietne tým, že ho označí za „váš“.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie