fbpx

Známe štúdio chce odkúpiť piesne Queen za miliardu

Na archívnej snímke z roku 1975 kapela Queen. Zdroj: Wikimedia/Koh Hasebe

Kompletnú tvorbu skupiny Queen, vrátane nesmrteľných hitov ako Bohemian Rhapsody či Radio Gaga, chce od členov legendárnej britskej hudobnej formácie kúpiť za rekordnú miliardu dolárov, vydavateľstvo Sony Music. Píše o tom britský denník Guardian s odvolaním sa na agentúru Bloomberg.

Sony podľa agentúry pracuje s ďalším investorom na transakcii, ktorá by bola najväčším predajom svojho druhu a zahŕňala by merchandising a ďalšie obchodné príležitosti. Rozhovory s členmi skupiny pokračujú, ale zatiaľ nie je isté, či vyústia do dohody.

Brian May, Roger Taylor, John Deacon a pozostalosť Freddieho Mercuryho sú rovnocennými akcionármi v spoločnosti Queen Productions Ltd., ktorá vo fiškálnom roku od septembra 2021 do septembra 2022 vykázala tržby vo výške 52 miliónov dolárov.

Predaje hudobných katalógov, teda súborov piesní slávnych umelcov, zažívajú v posledných rokoch veľký boom. Ponúkaná miliarda dolárov je však rekordná.

Investície miliardy dolárov prilákali aj špecializované investičné fondy a súkromné ​​kapitálové spoločnosti, ako sú KKR a Blackstone, ktoré o ne súťažia s tradičnými hudobnými spoločnosťami, upozornil Guardian.

Súbory piesní slávnych umelcov sú považované za atraktívnu investíciu, pretože ich hity možno používať po desaťročia vo filmoch, hrať v rádiu alebo v reklamách za tučné honoráre pre vlastníkov práv.

Spoločnosť Sony už v roku 2021 odkúpila za odhadovaných 500 miliónov dolárov diskografiu umelca Brucea Springsteena.

Z ďalších hviezd uzavreli zmluvy na predaj práv k svojim piesňam za stovky miliónov dolárov napríklad Neil Young alebo Bob Dylan. Predvlani spoločnosť Warner Music kúpila súbor skladieb Davida Bowieho za asi 250 miliónov dolárov.

Tento rok spoločnosť Sony získala aj päťdesiatpercentný podiel v hudobnom katalógu Michaela Jacksona z pozostalosti zosnulého speváka za najmenej 600 miliónov dolárov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie