fbpx

Legendárny ženevský autosalón po 100 rokoch končí. Dôvod ťa prekvapí

Ilustračné foto. Zdroj: X/autoweek.nl

Legendárny ženevský autosalón sa už nebude konať. Organizátor akcie, Comité permanent du Salon International de l’Automobile, v piatok oznámil, že ruší budúci ročník a neplánuje obnovenie akcie ani v ďalších rokoch. Dôvodom sú podľa neho ťažké podmienky na trhu po skončení pandémie covid-19 a príliš veľa neistôt v automobilovom priemysle, ktoré znížili atraktivitu veľkých európskych výstav.

Konať sa bude iba sesterská akcia v katarskej Dohe, ktorá sa prvýkrát uskutočnila v roku 2023. Nasledujúci ročník otvoria v novembri 2025.

Ženevský autosalón sa prvýkrát konal v roku 1905 a bol považovaný za veľkú európsku motoristickú udalosť. V dobách najväčšej slávy sa podujatia zúčastnilo až 120 vystavovateľov a približne 600-tisíc návštevníkov. Tento rok počet vystavovateľov klesol na 23 a počet návštevníkov na 168-tisíc.

Prezident autosalónu Alexandre de Senarclens obvinil zo zrušenia akcie nedostatok záujmu zo strany výrobcov. Poslednou ranou pre nadchádzajúci ročník potom podľa neho bola rastúca konkurencia podobných akcií, ako sú autosalóny v Paríži a v Mníchove. Podľa usporiadateľa tak ďalšie investície do organizovania výstavy predstavovali priveľké riziko.

Stellantis ani Volkswagen tento rok nedorazili

Konanie ženevského autosalónu bolo prerušené v čase pandémie choroby covid-19 a tento rok sa akcia konala prvýkrát od roku 2019. Tohtoročný ročník ale bol výrazne menší a mnoho veľkých spoločností, napríklad Stellantis a Volkswagen, sa nezúčastnilo.

Podľa serveru Autocar bola absencia veľkých výrobcov na tohtoročnom ročníku spôsobená spormi medzi organizátormi a niektorými spoločnosťami kvôli finančným stratám, ktoré vznikli neskorým zrušením akcie v roku 2020.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie