fbpx

Sexuálne násilie ako zbraň. Rusi si čoraz častejšie vyberajú ukrajinských mužov

Na snímke ukrajinskí vojaci. Zdroj: FACEBOOK/Mier Ukrajine

Príbehov o sexuálnom násilí páchanom ruskými vojakmi na Ukrajincoch pribúda. Zatiaľ čo na začiatku vojny sa zameriavali na ženy, dnes tvoria veľkú časť obetí muži.

„O tých mučiarňach sme už vedeli, vedeli sme, že sa odtiaľ ľudia nevracajú. Išiel som rozvážať polievku, varoval som ľudí, ktorým som pomáhal, prerušil som všetky kontakty a vrátil som sa domov, aby som na nich počkal,“ spomínal pre web CNN 39-ročný Oleksij Sivak na posledné momenty pred tým, než padol do ruského zajatia.

Že si pre neho Rusi prídu, mu došlo po tom, čo bol odvedený jeho sused. Vo vtedy okupovanom Chersone totiž na Deň ukrajinskej nezávislosti, teda 24. augusta 2022, vyvesili ukrajinské vlajky. Obaja boli navyše civilní dobrovoľníci a zatiaľ čo Sivakov sused pomáhal s evakuáciou a odovzdávaním informácií o pozícii ruských vojsk, sám Sivak organizoval pomoc a rozdával letáky.

V momente, keď bolo jasné, že je ďalší na rade, vraj nepripadalo do úvahy, aby sa schovával alebo sa snažil utiecť. Bol si vraj vedomý toho, že ruské sily sa v takých scenároch potom zameriavajú na príbuzných ľudí, o ktorých majú záujem.

Po Sivaka si nakoniec prišlo osem mužov, ktorí ho odviedli na miestnu policajnú stanicu a potom ho údajne odovzdali ruskej Federálnej službe bezpečnosti (FSB). V zariadení, kam bol odvedený, ho následne bili a mučili elektrickým prúdom, najmä v oblasti genitálií. Nechýbalo však ani vyhrážanie znásilnením.

„Chceli ma ponížiť. To je jasné. Čo urobíte, aby ste človeku spôsobili čo najväčšiu bolesť? Ublížite jeho žene alebo jeho genitáliám,“ popísal pre CNN chersonský námorník, podľa ktorého bola zhruba polovica z niekoľkých desiatok mužov, s ktorými bol zadržiavaný, vystavená sexuálnemu násiliu.

Nielen ženy

Skúsenosť s týmto zaobchádzaním zo strany ruských síl je medzi Ukrajincami, vrátane civilistov a vojakov, ktorí boli zadržaní od doby, keď Rusko vtrhlo na Ukrajinu, bežná. Pozorovatelia zaoberajúci sa ľudskými právami však doteraz informovali primárne o tom, že Rusi tieto praktiky využívajú voči väzňom a ľuďom zadržaným v Rusku.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie