fbpx

Piješ príliš málo vody? Je to veľká chyba, riskuješ veľa

Ilustrčné foto. Zdroj: FREEPIK

Dostatočný pitný režim je dôležitým preventívnym opatrením v prípade mnohých chorôb a problémov. Vedeli ste napríklad, že oko je z 95 % tvorené vodou? Krv tvorí 94 % vody, pečeň 86 %, pľúca 83 %, obličky 79 %, mozog, srdce a svaly 75 %?

„Priemerné mužské telo (80 kg) je tvorené zo 60 % vodou, ženské telo (60 kg) približne z 55 %. Voda v tele má funkciu rozpúšťadla, transportného média, hrá zásadnú úlohu pri vylučovaní, výmene látok. Preto je dôležité dbať na rovnováhu príjmu a výdaja vody, aby všetky procesy, na ktorých sa voda podieľa, prebiehali vždy správne. Nestabilita sa môže stať zdrojom závažných zdravotných problémov,“ vysvetľuje MUDr. Jana Ježková, vedúca oddelenia asistenčných služieb OZP zdravotnej poisťovne.

Aj preto OZP ako zdravotná poisťovňa pripravila množstvo programov STOP zameraných na prevenciu civilizačných ochorení.

„Okrem toho chceme, aby si naši poistenci uvedomili, že prevencia týchto ochorení zahŕňa množstvo činností, ktoré sú súčasťou každodenného života. Správny pitný režim je jednou z tých, ktoré môžu významne ovplyvniť napríklad vysoký krvný tlak alebo správnu funkciu obličiek,“ dodáva Jana Ježková.

Nanešťastie je to príliš neskoro, preto to nabudúce skúste o niečo skôr.

„Mali by sme sa snažiť prijímať tekutiny rovnomerne počas celého dňa. Ideálne je piť v menších dávkach a nie viac ako 150 ml naraz, aby sme organizmus nepreťažili. A keďže tekutiny nedopĺňame len v nápojoch, mali by sme si optimálne rozdeliť príjem medzi nápoje – približne 2/3 – a potraviny bohaté na tekutiny – približne zvyšnú 1/3.“ 

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie