fbpx

Zlozvyky môžu byť nechutné a zdraviu škodlivé. Skús tieto tipy, ako sa ich zbaviť

Ilustračné foto. Zdroj: FREEPIK

Zlozvyky sú súčasťou života mnohých ľudí. Neprinášajú im nič dobré, len škodia. Niektoré nás oberajú o čas a energiu, iné sú nepohodlné, niekedy dokonca nechutné, ale môžu byť aj zdraviu škodlivé. Často je ťažké sa ich zbaviť.

Zlozvyk zvyčajne vzniká ako reakcia na dlhodobý stres, nervozitu, obavy, strach alebo hnev. Ide o únikovú stratégiu, chvíľkovú úľavu. Zlozvyk môže mať mnoho podôb, napríklad obhrýzanie nechtov alebo poskytovanie nevyžiadaných rád, píše portál idnes.cz.

Prečo je ťažké sa ho zbaviť

Dobré a zlé návyky majú jedno spoločné, sú to rutinné činnosti, ktoré ľudia robia automaticky. Mozog má túto pravidelnosť rád a bráni sa akémukoľvek pokusu o jej zmenu. Našťastie, zmena je možná, ale musíte vedieť, ako na to.

Človek sa môže zbaviť len zlozvyku, ktorý si uvedomuje. Ak ich je viac, je potrebné pracovať vždy len na jednom z nich. Najprv je potrebné tento návyk pozorovať a odhaliť jeho spúšťače.

Nestačí vedieť, že napríklad tabuľka čokolády pri strese okamžite zmizne. Je potrebné vedieť, čo k tomu viedlo, napríklad hádka so susedom, s manželom, stres v práci a podobne.

Ďalším krokom je nájsť nový zdravý návyk, ktorý sa dá ľahko vytvoriť, a zapojiť doň mozog. Mal by sa opakovať aspoň mesiac. Často sa odporúča nejaká fyzická aktivita.

Zvyk namiesto zlozvyku

To neplatí pre niekoho, koho zvykom je sedieť pred televízorom s tanierom plným sladkostí a kto sa vyhýba cvičeniu. Nejde bojovať so zvykom a nechuťou k cvičeniu zároveň.

Takýto človek by si mal nájsť činnosť, ktorá ho baví a zároveň mu neškodí, napríklad pletenie. Až po nahradení návyku môže postupne zaradiť fyzickú aktivitu do svojho denného režimu.

Drastická zmena návyku nie vždy funguje. Niekedy je potrebné nahradiť zlozvyk dobrým návykom postupne. Mozog núti človeka pokračovať v návyku. Nie každý má dostatok vôle na to, aby toto nutkanie prekonal.

Malé kroky k úspechu

Je dobré nezaoberať sa minulosťou, neobviňovať sa z toho, čo sa nepodarilo. Minulosť nemôžete zmeniť, ale môžeme zmeniť spôsob, akým sa na ňu pozeráme. Patrí sem naučiť sa odpustiť si a prijať, že sa návyk znovu objaví.

Ak sa tak stane, nemal by si sa zaoberať svojím momentálnym neúspechom, ale začať znova bez výčitiek. Nabudúce to už určite vyjde.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie