Zdravá a neobvyklá potravina. Aké sú účinky sóje?

Reklama
Sójové klíčky sa ako potravina používajú už veľa rokov. Majú jemnú, ale výraznú chuť a poskytujú telu ohromujúce množstvo prospešných látok. Zdroj: X/Soy Nutrition Institute (SNI) Global

Nikto nepochybuje o skvelých vlastnostiach sóje a dokonca aj jej odporcovia ju často konzumujú bez toho, aby o tom vedeli. Zamerajme sa na sójové klíčky ako na živú zásobáreň najlepších látok pre zdravie.

Sójové klíčky sa ako potravina používajú už viac ako 5 000 rokov. Majú jemnú, ale výraznú chuť a poskytujú telu ohromujúce množstvo prospešných látok. Mnohí ľudia si sójové klíčky v obchodoch mýlia s klíčkami fazule mungo, ktoré sú tiež chutné a podobnosť tam je, ale sója to nie je, píše portál zdravijakovasen.cz.

Základným poznávacím znamením je, že fazuľa mungo je sýtozelená, a akonáhle z nej začnú klíčiť biele klíčky, zelená šupka sa začne oddeľovať. Sója je krémovo béžová a jej klíčky sú biele, krátke a neskôr s dvoma listami na konci klíčka.

Aké sú ich účinky?

  • sú zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínov (najmä vitamínu C a K) a minerálov (najmä železa, vápnika a draslíka),
  • sú nízkokalorickou potravinou, čo z nich robí skvelú voľbu pre tých, ktorí chcú zhodiť nejaké to kilo,
  • obsahujú antioxidanty, ako sú flavonoidy a vitamín C, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi a znižujú riziko rôznych ochorení vrátane srdcových chorôb a rakoviny,
  • podporujú zdravé trávenie vďaka vysokému obsahu vlákniny, ktorá udržiava zdravú črevnú flóru a zabraňuje zápche,
  • v kuchyni sú veľmi všestranné a možno ich pridávať do šalátov, polievok, grilovacích zmesí a iných jedál.

Je možné si vypestovať vlastné?

Môžeš si doma vypestovať vlastné sójové klíčky a ver tomu, že je to veľmi jednoduché!
Tento proces zvládne aj dieťa v predškolskom veku a navyše získa neopísateľný pocit, že vytvorilo niečo naozaj dobré, čo môže čoskoro zjesť.

Je dôležité kupovať len sójové bôby, ktoré sú určené na klíčenie, pretože sójové bôby na pestovanie sú zvyčajne ošetrené chemikáliami, aby sa zabránilo škodcom a baktériám. Sójové bôby opláchni, prelož do čistej misky a zalej vlažnou vodou izbovej teploty. Následne nechaj cez noc napučať.

Ráno fazuľu opláchni a nechaj ju tak, ako je v miske, prikrytú mokrou buničinou alebo niekoľkokrát preloženou bavlnenou látkou.
Tým sa zabezpečí, že miska si udrží vlhkosť potrebnú na klíčenie. Každé semeno presne vie, čo má vo vlhku a šere robiť, a nie je potrebné ho nič učiť. Stačí obsah misky počas dňa oplachovať a sledovať, ako klíčky začnú klíčiť do 1 až 2 dní.

Faktom je, že najvýnosnejšie sú mladé klíčky, ktoré dosiahli maximálnu dĺžku 1 až 2 cm. V obchodoch sa často predávajú dlhšie klíčky, ktoré už majú oveľa nižšiu koncentráciu živín.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie