fbpx

Za výrub stromu hrozí mastná pokuta. Aké sú pravidlá po zmene novely?

Ilustračná fotografia (Zdroj: Facebook/DHZo Bratislava - Petržalka)

Prísne podmienky na výrub stromov platia aj na súkromnom pozemku, neplatí tak, že si na ňom môžeme robiť, čo chceme. Poslanci novelou výrazne zmenili pravidlá, informuje portál bratislava.zoznam.sk.

Strom, ktorý chcete vyrúbať, musí byť riadne označený a musíte mať právoplatný súhlas príslušného orgánu ochrany prírody. V zastavaných oblastiach o povolení výrubu rozhoduje obec, mimo zastavaných území rozhoduje o výrube okresný úrad. Odstránenie chránených drevín musí schváliť Ministerstvo životného prostredia SR.

Ako upozorňuje denník Pravda, bez povolenia vám hrozí pokuta až 3 319,98 eur pre fyzické osoby a 23 235,74 eur pre právnické osoby, nezávisle na tom, či sa výrub uskutoční na vlastnom pozemku.

Súhlas ste doteraz nepotrebovali, ak sa to týkalo stromov s obvodom kmeňa do 40 cm vo výške 130 cm nad zemou. Ďalej krovitých porastov do 10 m² v zastavaných územiach alebo do 20 m² mimo nich. Rovnako sa to týkalo aj ovocných drevín, ak sa nové dreviny vysadili do 18 mesiacov od výrubu.

V prípade, že vám v záhrade rastie strom s obvodom kmeňa do 80 cm, ten tiež môžete vyrúbať bez povolenia. Rovnako sa to týka aj stromov, ktoré ohrozujú zdravie, život alebo majetok. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili v skrátenom legislatívnom konaní novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá výruby zjednoduší.

Po novom sa nebude vyžadovať súhlas na výrub na stromy s obvodom kmeňa do 60 centimetrov, meraným vo výške 130 centimetrov nad zemou, a súvislé krovité porasty s výmerou do 20 m², ak ide o drevinu rastúcu v zastavanom území obce.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie