fbpx

Toto nečakali. Majiteľom bytov prišli nedoplatky v stovkách eur, takýto je dôvod

Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay

V roku 2022 vyšla vyhláška ministerstva hospodárstva o novom rozpočítavaní tepla v bytových domoch. A na vyúčtovaní sa prvýkrát premietla tento rok. Najviac v šoku ostali tí, ktorí v bytoch nebývajú alebo majú vlastné kúrenie. Informovala o tom TV JOJ.

Majitelia dostali do rúk nedoplatky v stovkách eur a predpis zálohy za nedodanú službu, ktorá stojí desiatky eur mesačne. Ohrádzajú sa, že je to nespravodlivé.

Vyhláškou sa malo zabrániť tomu, aby sa nevykurované byty vykurovali od susedov, ktorí za to následne aj poriadne zaplatia. Dosiahnuť tým chceli väčšiu spravodlivosť, no doplatili na to najmä majitelia s vlastným samostatným kúrením. „Pred 22 rokmi sme sa rozhodli, že si spravíme vlastné kúrenie, všetky náležitosti, čo bolo treba, sme vyriešili. Otvorím obálku a nedoplatok 950 eur, čo som väčšinou dostávala preplatok. Toto ma úplne dorazilo,“ povedala majiteľka bytu so samostatným kúrením.

„Ja tu mám vlastný kotol, s ktorým vykurujem celý byt a taktiež ohrieva teplú vodu, momentálne mám cez 400 eur nedoplatok,“ reagoval ďalší majiteľ bytu s vlastným kúrením. „Prišlo mi až zle, keď som zbadala sumu 537 eur 51 centov,“ dodala ďalšia majiteľka bytu. „Maminka je vážne chorá, dala som jej spraviť elektrické kúrenie podľa potreby. Aj mimo sezónu jej tam vykurujem,“ doplnila.

Podľa vyhlási sa v bytoch, kde sa nekúri, mení zastúpenie pevnej zložky a reálnej spotreby. „Pevná zložka sa stanovila, že nesmie byť nižšia ako 30 percent,“ informoval prezident združenia Správcov a užívateľov nehnuteľností Eugen Kurimský. A aj keď odporučená bola 60 percent, niektorí správcovia ju prestrelili až na 82 percent. Nedoplatkom sa však dalo vyhnúť mesačnými zálohami už pred rokom.

„Sama som si bola vypýtať nový predpis mesačnej zálohy, napísali mi tam 80 eur za kúrenie, ktoré nedostávam,“ uviedla pani Kolláriková. Plynárom tak mesačne zaplatí zálohu 70 eur. „Snaha bola dobrá, ale nemyslím si, že to bolo šťastlivo vypočítané. Na druhej strane prestup tepla existuje aj z týchto bytov, napríklad do nevykurovaných chodieb,“ informoval Kurimský. „Platím dvakrát za niečo, čo dostávam len raz,“ vyjadril sa pán Ferenczi.

„Ministerstvo hospodárstva je pripravené tieto podnety z praxe zohľadniť v prípadných úpravách vyhlášky,“ objasnila hovorkyňa ministerstva hospodárstva Mária Pavlusík.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie