fbpx

Odmaturoval spolu s pravnučkou. Jeho štúdium prerušila druhá svetová vojna

99 ročný maturant so svojou pravnučkou (Zdroj: Fox News)

Stredoškolské štúdium 99-ročný Charles Bird z amerického štátu Západná Virgínia nedokončil, opustil vtedy školu a vydal sa za oceán na bojisko. Nedokončené vzdelanie si doplnil až teraz, keď maturoval spoločne so svojou pravnučkou.

Strednú školu v odľahlej dedinke Clay v Západnej Virgínii tento rok v máji absolvoval veľmi netradičný maturant. Stal sa ním deväťdesiatdeväťročný Charles Bird, ktorý navyše maturoval spoločne so svojou pravnučkou Ashdon Salisburyovou, informuje portál Fox News.

A rozhodne nešlo len o nejaký čestný diplom. Ako totiž povedala jeho dcéra Donna Salisburyová, má jej otec aj vo svojom vysokom veku stále vynikajúcu pamäť, takže si okrem iného stále pamätá množstvo príbehov, udalostí a zážitkov zo služby v armáde aj zo strednej školy.

Pán Charles totiž zamlada na strednej škole študoval, ale potom bol odvedený do armády a zamieril na bojisko druhej svetovej vojny. Štúdium tak dokončil o viac ako osemdesiat rokov neskôr, než mal pôvodne v pláne, pričom využil špeciálny štátny program, ktorý umožňuje získať stredoškolské vzdelanie veteránom z druhej svetovej vojny a tiež z konfliktov v Kórei a vo Vietname.

Donna potom serveru Fox News tiež oznámila, že jej otec po vojne 38 rokov pracoval v uhoľných baniach a zhruba 80 rokov je tiež členom banskej odborovej organizácie. Tá mu tiež tento rok udelila ocenenie. „Ale odznak mu museli špeciálne navrhnúť a nechať vyrobiť, pretože tak dlho u nich ešte nikto nebol,“ dodala.

A pár historiek v podobnom duchu pridala aj pravnučka Ashdon. Napríklad, že za Charlesových mladých rokov ešte nejazdili klasické americké školské autobusy. Úplne vážne potom však tiež popísala pradedove pocity pri nástupe do armády: „Bol veľmi vydesený. Nikdy v živote nebol ďalej ako sto míľ od domova (približne 160 kilometrov) a potom ho poslali až za oceán.“

Tiež dodala, že aj jej spolužiaci boli nadšení, keď zistili, že s nimi bude maturovať jej pradedo. „V živote tvrdo pracoval, takže si maturitu zaslúži,“ je presvedčená jeho pravnučka, ktorá sa teraz chystá na technickú fakultu, kde sa chce stať ultrazvukovou laborantkou.

A pochvalami na adresu pána Charlesa nešetril ani riaditeľ školy Allen Tanner. „Som poctený, že môžem mať malú úlohu pri maturite pána Birda. Je súčasťou generácie hrdinov, ktorí bojovali za moju slobodu, a som nadšený, že sme mu vďaka programu pre veteránov mohli dať to, na čo tak dlho čakal,“ povedal serveru Fox News.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie