fbpx

Prečo vlaky meškajú? Hovorca železníc poskytol jednoznačnú odpoveď

Ilustračná snímka. Zdroj: Facebook/ZSSK

Určite ti je dobre známe, keď sa odchod tvojho vlaku posúva postupne každých desať minút, pričom sa nakoniec vyšplhá aj na vyše hodiny. Dá sa však meškanie predpovedať? Portál Touchit.sk sa na otázku meškania pýtal hovorcu ZSSK Dominika Drevického.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zverejňuje všetky informácie o meškaní vlakov na sociálnej sieti Mastodon. Dianie o vlakoch môžeš sledovať aj na ich profile na Facebooku. Meškanie vieš zistiť aj na stránke aplikacie.zsr.sk/infotabule tak, ako je uvedené na informačných tabuliach v staniciach.

Prečo sa meškanie často posúva?

ZSSK tvrdí, že železničná prevádzka podobá živému organizmu. Nečakané mimoriadne udalosti, ako sú poškodenia koľají alebo spadnuté trakčné vedenie v dôsledku počasia, alebo nehody, ako napríklad zrážky vlakov s osobami, vozidlami či zverou, môžu výrazne ovplyvniť prevádzku vlakov nielen na konkrétnej trase, ale často aj na celom území Slovenska.

Predchádzať takýmto udalostiam nie je vždy možné, a preto sa na ne nedá vopred pripraviť. Z tohto dôvodu sú cestujúci informovaní o meškaní postupne, pretože celkový čas meškania je často ťažko odhadnuteľný.

Portál uvádza príklad meškania expresu z Košíc do Bratislavy. Meškanie spôsobuje posun plánovaných príchodov a odchodov na jednotlivých staniciach, čím sa narúša celkový harmonogram vlakov na celej trati. Keď je meškanie príliš veľké, môže zasiahnuť aj do začiatku jazdy vlaku v opačnom smere, pretože pôvodne meškajúci vlak má menej času na prípravu na ďalšiu cestu. Tým pádom mešká už zo svojej východiskovej stanice.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2 3
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie