fbpx

Lekárka z Bratislavy dostala za nesprávne vyoperované oko podmienku

Ilustračná fotografia (Zdroj: FREEPIK/wavebreakmedia_micro, peoplecreations)

Operácia 50-ročného pacienta s rakovinou sa skončila fatálne, pretože prišiel o zrak a dôvodom sú chyby a zanedbanie povinností zo strany operačného tímu. Lekárku z prípadu vyoperovaného nesprávneho oka odsúdili na 2-ročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou dva roky. Navyše nesmie tiež dva roky operovať a zaplatí odškodné pacientovi aj poisťovniam. Trestný rozkaz je od 13. februára právoplatný. Vyplýva to z vyjadrenia súdu, ktoré TASR poskytol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

„Mestský súd Bratislava I trestným rozkazom zo dňa 28. decembra 2023 v Bratislave podľa paragrafu 353 odseku jeden Trestného poriadku rozhodol tak, že obvinenú prof. PhDr. MUDr. Alenu Furdovú PhD., MPH, MSc uznal vinnou z prečinu ublíženia na zdraví,“ uvádza sa v stanovisku.

Odškodné pre pacienta aj poisťovne

Náhrada škody sa týka nielen pacienta, ale aj Sociálnej poisťovne a Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). „Je povinná nahradiť poškodenému škodu v sume 64.015,50 eura, VšZP škodu v sume 140,58 eura a Sociálnej poisťovni v sume 18.663,06 eura,“ píše sa v stanovisku.

Nedostatočné zaškolenie

V bratislavskej Nemocnici Ružinov vyoperovali v roku 2021 pacientovi nesprávne oko. Prípad, na ktorý upozornila TASR, preveroval okrem polície aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Podnet vyhodnotil ako opodstatnený a zariadenie pokutoval. Nemocnica potvrdila, že po incidente preškolila personál očnej kliniky v predoperačnej príprave. Do tzv. checklistu sa zapracovali nové poznatky.

Prelepili mu choré oko

Podľa informácií portálu tvnoviny.sk., išlo o 50-ročného pacienta, ktorému diagnostikovali rakovinu oka. Nutné bolo jeho vyoperovanie. Počas prípravy na zákrok však pomocný personál prelepil namiesto zdravého oka choré. Lekárka tak vyoperovala to zdravé.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie