fbpx

Stav Roberta Fica sa vyvíja podľa očakávaní. Premiér si želá zostať v nemocnici v Banskej Bystrici

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) začína výjazdové rokovanie vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024. Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa

Zdravotný stav premiéra vlády Roberta Fica (Smer-SD) je stabilizovaný a vyvíja sa podľa očakávaní celého tímu odborníkov, ktorí zabezpečujú jeho zdravotnú starostlivosť. Konštatovala to vo štvrtok riaditeľka Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici, kde je predseda vlády hospitalizovaný už vyše dvoch týždňov, Miriam Lapuníková.

„Veríme, že jeho zdravotný stav bude naďalej napredovať tak dobre ako doposiaľ, bude sa zlepšovať a proces rehabilitácie bude prebiehať veľmi dobre,“ uviedla Lapuníková.

Ako tiež zdôraznila, lekárske konzílium rozhodne, kedy opustí nemocnicu, ale ak k tomu dôjde, pôjde už rovno do domácej ošetrovateľskej starostlivosti. Je to údajne aj jeho prianie. Podľa informácií TV JOJ chce Robert Fico zostať v starostlivosti lekárov v Banskej Bystrici.

Premiéra vážne postrelil 71-ročný muž po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej, ktoré bolo 15. mája. Páchateľa vzal Špecializovaný trestný súd do vyšetrovacej väzby.

Rozpoltená spoločnosť

Podľa šéfa agentúry Focus a sociológa Martina Slosiarika sa politici trochu umiernili a spomalili. „To však určite neznamená, že našli nejaký „modus vivendi“ (podmienky spolunažívania, dočasná zhoda dvoch strán, pozn. red.). Je to len začiatok cesty a dnes neviem odhadnúť, či po nej bude Slovensko ďalej kráčať, alebo túto príležitosť premrhá,“ uviedol pre Pravdu.

Snaha o mier však v politike je, čoho dôkazom bola aj iniciatíve prezidentky Zuzany Čaputovej a jej nasledovníka Petra Pellegriniho. Koaliční i opoziční poslanci sa však k tomu vyjadrovali rôzne. „Bol to špecifický mix rôznych reakcií a nálad. Neskôr niektoré strany politického spektra a ich aktéri začali s atentátom politicky kalkulovať – samozrejme, vo svoj prospech, a to buď formou útoku na svojich oponentov, alebo snahou o obranu,“ hovorí Miroslav Řádek, politológ z Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka.

„V spoločenskom diskurze sa opäť ozývajú aj tí, ktorí parazitujú na rozdelenej spoločnosti (Danko, Blaha, Matovič a pod.) a ich komunikácia je rovnaká ako pred útokom na Roberta Fica. A vo všeobecnosti, žiaľ, prehlušia akékoľvek snahy o skutočné zmierenie,“ myslí si politológ z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozef Lenč. „Najhoršie je na tom opozícia, ktorá je akoby bezzubá, lebo ju nepriamo koalícia obviňuje za atentát. Zmenou komunikácie myslí to, aby vládu nekritizovala či neorganizovala protesty,“ ozrejmil politológ Michal Cirner.

Podľa Martina Slosiarika by jasným signálom vecnej diskusie medzi politikmi z rôznych táborov mohol byť okrúhly stôl. „Ale situácia sa nezmení vďaka jednému okrúhlemu stolu. Politika by nemala byť len pragmatická a cynická, ale potrebuje dnes aby bola aj idealistická,“ zhodnotil. „Čaká sa na Roberta Fica. Bol by to silný moment, ak by s tým uzdravený premiér súhlasil a podal oponentom ruku na takomto fóre,“ hovorí Cirner.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie