fbpx

Pestuješ v záhrade túto rastlinu? Obsahuje jed, ktorý je 6000-krát silnejší ako kyanid

Na snímke ricín obyčajný. Zdroj: mojerastliny.sk

Existuje ďalší jed, ktorý možno nájsť v prírode, ale je oveľa smrteľnejší ako kyanid. A existuje rastlina, ktorá obsahuje semeno asi 6000-krát jedovatejšie ako kyanid.

Akoby v živote už nebolo dosť starostí, matka príroda naozaj vie, ako nás ešte viac vystrašiť. A ako keby hrozba kyanidu nestačila, sú tu semená jednej rastliny, ktoré sú drasticky smrteľnejšie – a rastlina môže dokonca žiť vo vašej záhrade.

Kyanid je chemická zlúčenina, ktorú môžu produkovať určité baktérie, huby a riasy, a o niečo väčšie množstvá možno nájsť aj v určitých semenách a kôstkach ovocia, spolu s výfukmi áut a cigaretovým dymom. Môže mať aj formu bezfarebného plynu alebo kvapaliny – kyanovodíka alebo chlórkyánu – a niektorí ho používali na zabíjanie iných, najneslávnejší prípad je, keď nacistický režim použil kyanovodík vo svojich táboroch smrti. Informoval o tom Unilad.

Je hrozivé, že existuje ďalší prirodzene sa vyskytujúci jed, ktorý je oveľa smrteľnejší ako kyanid, o ktorom len málo ľudí počulo a ktorého „len štyri semená môžu zabiť dospelého človeka priemernej veľkosti“. Toxín ​​– známy ako ricín – je „jeden z najsmrteľnejších prírodných jedov“ a „odhaduje sa ako 6 000-krát jedovatejší ako kyanid a 12 000-krát jedovatejší ako jed štrkáča,“ uvádza University of Wisconsin-Madison.

A vyskytuje sa v semenách ricínovej rastliny – tiež známej ako Ricinus communis – čo je „večne zelený bylinný alebo polodrevnatý veľký ker alebo malý strom, ktorý sa zvyčajne vyskytuje vo vlhkých, dobre odvodnených pôdach v narušených oblastiach, ako napríklad pozdĺž koryta riek a ciest a na poliach ležiacich ladom alebo na okrajoch obrábanej pôdy.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie