fbpx

Slováci, pozor. Obľúbená slovenská banka znižuje úroky, toto je novinka

Ilustračná fotografia. Zdroj: Freepik

Slovenská sporiteľňa od 1. júna znižuje úrokové sadzby hypoték fixovaných na tri a päť rokov. Naopak, zvyšuje úročenie 1-ročnej fixácie. Ostatné typy hypoték zostávajú bez zmeny, informovala v stredu banka.

Hypotéku s 1-ročnou fixáciou tak bude SLSP od júna úročiť ročnou sadzbou od 4,99 % namiesto doterajších 4,79 %. Minimálny úrok 3-ročnej fixácie klesne zo 4,99 % na 4,59 % a 5-ročnej zo 4,99 % na 4,79 %. Úročenie hypoték s 10-ročnou a 15-ročnou dobou fixácie zostane na doterajšej úrovni 5,39 %.

„Situácia na finančnom trhu sa stabilizovala dostatočne na to, aby sme mohli zlacnieť úvery na bývanie, ako sme už dávnejšie avizovali. Tešíme sa, že tak môžeme urobiť pri najobľúbenejších fixáciách. V súčasnom období je tradične vyšší záujem o hypotéky, preto veríme, že s ďalšími benefitmi klientom vyjdeme v ústrety a naladíme ich pozitívne,“ zhodnotila hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

Fix v bankeÚrokové sadzby
1-ročný od 4,99 % (doteraz 4,79 %)
3-ročnýod 4,59 % (doteraz 4,99 %)
5-ročnýod 4,79 % (doteraz 4,99 %)
10-ročnýod 5,39 % (bez zmeny)
15-ročnýod 5,39 % (bez zmeny)

Zmena pre hypotéky

Pozitívne zmeny sa týkajú aj v prípade hypoték. Úver na bývanie v Slovenskej sporiteľni si bude môcť klient posunúť už od prvého pracovného dňa, informovali Topky. Žiadosť o hypotéku môžu ľudia už aj online, v pobočke len podpíšu zmluvu.

Zmena sa týka aj internetbankingu. Po novom bude možné zaplatiť mimoriadne splátky bez poplatku – minimálne 50 eur, maximálne trojnásobok splátky.

Znižovanie cien hypoték sa týka aj bánk UniCredit Bank a mBank. Zníženie úrokových sadzieb je pomerne isté, zhodli sa aj na zasadnutí Európskej centrálnej banky (ECB) U nás však môže byť problém kondícia našej slovenskej ekonomiky.

Analytik: Zníženie sadzieb hypoték v SLSP situáciu na trhu zásadne nemení

Zníženie úročenia časti hypoték v Slovenskej sporiteľni (SLSP) situáciu na trhu zásadne nemení. Ak sa nič do 1. júna v ďalších bankách nezmení, aj po tomto kroku bude sporiteľňa patriť k najdrahším na trhu, upozornil finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

„To znamená, že zmeny v Slovenskej sporiteľni nepredstavujú žiadny impulz pre konkurenciu, aby zvažovala úpravu úrokových sadzieb. Na základe zníženia sadzieb SLSP zatiaľ neočakávam, že by sa mali v blízkom čase plošne znižovať úrokové sadzby hypoték,“ zhodnotil odborník.

Zníženie úrokových sadzieb vníma analytik ako snahu banky priblížiť sa konkurencii. „Slovenská sporiteľňa pred časom zdvihla úrokové sadzby zásadne nad úroveň trhu a rozdiel v úročení hypoték voči najlacnejšej konkurencii dosiahol pri 5-ročnej fixácii 1,5 percentného bodu a dokonca pri 3-ročnej fixácii až 1,7 percentného bodu. Tým sa na trhu vytvorila historicky bezprecedentná situácia, ktorá mohla motivovať klientov tejto banky k refinancovaniu ku konkurencii,“ upozornil Búlik. Zníženie sadzieb môže sporiteľni podľa neho priniesť rast objemu úverov tým, že záujemcovia o novú hypotéku budú jej ponuku opäť seriózne zvažovať.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie