fbpx

Inštruktori zrekonštruovali atentát na premiéra: Vážnym zraneniam mohlo zabrániť jednoduché opatrenie

Rekonštrukcia atentátu na Roberta Fica. Zdroj: Reprofoto/CNN Prima News

Po atentáte na premiéra Roberta Fica sa v médiách a medzi odborníkmi rozprúdila diskusia o tom, ako reagovala jeho ochranka.  Zatiaľ čo niektorí ľudia ochrancov kritizujú, iní ich obhajujú a tvrdia, že útok bol natoľko nepredvídateľný, že mu nebolo možné zabrániť. Informuje portál refresher.sk.

Redakcia CNN Prima NEWS celú situáciu zrekonštruovala a so skúsenými inštruktormi zo spoločnosti Hard Task Training vyskúšala niekoľko možných scenárov.

K rekonštrukcii využili inštruktori zbraň, ktorá je veľkostne a mechanizmom takmer totožná s tou, z ktorej atentátnik vystrelil minulý týždeň v Handlovej. Počas prvého scenára sa aktéri správali rovnako ako Ficova ochranka v osudný deň. Majú však výhodu, že vedia, kto bude strieľať. Počas niekoľkých sekúnd je po všetkom.

„Niektoré rany by išli na rebrá a na párové orgány,“ zhodnotil následky na figurantovi strelecký inštruktor z Hard Task Training Zdeněk Charvát.

„Situácia úplne kopírovala to, čo sa udialo v Handlovej. Obaja poprední ochrancovia pozerali doľava, čo je minimálne chyba toho napravo,“ popísal.

V druhej verzii, pri ktorej figuranti „opravili“ chyby, došlo k priestrelom v rovnakých miestach. V treťom scenári vytiahne zbraň náhodný strelec z davu. „Figurant mal úplne prestrieľané pľúca,“ predstavil výsledky Charvát.

Ak by mal slovenský premiér na sebe ľahkú nepriestrelnú vestu, nemusel by podľa inštruktora najskôr podstupovať päťhodinovú operáciu, ale skončil by s niekoľkými modrinami.

Okolo atentátu panuje ešte jedna kontroverzia. „Mnohí experti tvrdili, že mal zasiahnuť sniper. Po vysielačke nám ale po rekonštrukcii hovoril, že vystrelil až potom, čo bol už páchateľ na zemi a všetci utiekli. Počas útoku bolo toľko ľudí okolo, že by riskoval ich ohrozenie na živote,“ konštatoval inštruktor.

Zo všetkých vykonaných scenárov vyplýva, že ochranka premiéra aj proti netrénovanému strelcovi v takejto situácii príliš šancí nemala.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie