fbpx

Menej lekárov v nočných službách. Najväčšia nemocnica na Slovensku zavádza zmeny

Ilustračný obrázok. Zdroj: Univerzitná nemocnica, Pixabay

Pacientske organizácie, odborári a aj lekári majú obavy. Bratislavská univerzitná nemocnica najnovšie  zníži počet lekárov v nočných službách. Chce tak optimalizovať počet odpracovaných hodín lekárov na viacerých klinikách. Informuje rtvs.sk.

Existuje obava, že najväčšia nemocnica na Slovensku tak nebude vedieť poskytovať akútnu lekársku starostlivosť. Vedenie to odmieta.

Univerzitná nemocnica Bratislava chce totiž ušetriť na nočných službách lekárov. Avizujú, že nemocnica má prezamestnanosť. Hovorkyňa UNB Eva Kliská uviedla, že toto opatrenie, bude viesť k zefektívneniu práce lekárov, ktorý v nemocnici pracujú.

„Dôjde k tomu, že niektorí lekári, ktorí fyzicky boli v službe, sa preradia v rámci úderného zefektívnenia do príslužieb, čiže budú na telefóne doma,“ vysvetlil lekársky odborár Miroslav Mendel.

Lekár na telefóne nie je adekvátna náhrada za lekára v nemocnici, tvrdia pacientske organizácie. O tom sa mohli mnohí presvedčiť aj počas pandémie koronavírusu, kedy lekári liečili pacientov cez telefón. Ministerstvo zdravotníctva vtedy opakovane prosilo všeobecných lekárov, aby svojich pacientov vyšetrovali fyzicky v ambulanciách a nie cez telefón. Informuje web noviny.sk.

Vedenie nemocnice sa však neobáva problémov s takýmto modelom služieb a pacientov upozorňuje, aby sa nebáli.

„Pacienti sa nemusia báť. Bude im poskytnutá rovnako dobrá, kvalitná lekárska starostlivosť, ako tomu bolo doteraz,“ informuje Kliská.

„Máme vážne obavy, že to môže ohroziť bezpečné poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Je veľmi diskutabilné, či ten lekár, ktorý je v príslužbe, dokáže na diaľku napríklad zvládnuť to, čo by musel absolvovať, keď je v službe,“ priblížila Mária Lévyová z Asociácie na ochranu práv pacientov.

Lekárske odborové združenie vyjadruje obavy

Lekárske odborové združenie zatiaľ nevie, či zníženie počtu lekárov povedie k väčšej efektivite práce a či je v súlade so zákonom. Tvrdia, že o tejto záležitosti s odbormi nikto nerokoval.

„Ako odborové združenie sme túto záležitosť neschválili. Oficiálne to nebolo s odbormi ani prerokované. V rámci prezentácie tejto novej stratégie ma zamrzelo, že sa to aplikuje veľmi rýchlo. Šije sa to horúcou ihlou a zhruba dva týždne sú od toho, kedy nám to prezentovali,“ uviedol Miroslav Mendel.

„Opatrenie, ktoré zavádzame, sa neuvádza v kolektívnej zmluve, že o ňom musia byť informovaní zástupcovia LOZ. Napriek tomu, my sme ich dokonca informovali, ako som už povedala, nemali s nimi žiadne námietky. Dokonca sa vyjadrili, že to malo byť urobené už dávno,“ priblížila Kliská.

Nemocnica model služieb zmení od 1. júna a aj napriek nesúhlasu lekárov neustúpi. Tvrdí, že súčasné nastavenie finančne nezvládne.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie