fbpx

Ročne pribudne tri a pol tisíc prípadov. Rakovine prsníka sa dá predísť pravidelnou preventívnou prehliadkou

Ilustračná fotografia. Deň narcisov. (Zdroj: TASR/František Iván)

Hoci sa o potrebe a význame absolvovania pravidelných preventívnych prehliadok vie, nie sme v nich dôslední. V prípade rakoviny prsníka mnoho žien preventívne prehliadky podceňuje, pričom je u nich táto diagnóza najčastejším typom rakoviny.

Tento ale aj ostatné druhy onkologických ochorení je potrebné podchytiť včas. Potom sa dá liečiť a pri včasnej diagnostike aj vyliečiť. Problém spočíva v zanedbávaní prehliadok. Podľa riaditeľky Ligy proti rakovine Evy Kováčovej je najväčší problém to, že ženy nechodia na preventívne prehliadky. Riaditeľka opísala pre portál aktuality.sk aj ďalšie problémy.

„Musíme zvýšiť hlavne povedomie o samovyšetrení prsníka, prečo je potrebné chodiť na pravidelné mamografické a skríningové prehliadky a to je úloha pre ministerstvo, poisťovne a pacientske organizácie, aby sme spoločne zaujali k tej prevencii stanovisko, že naozaj bude každý vedieť kedy a v akom veku má ísť na akú prehliadku, nie len pri rakovine prsníka ale aj pri ostatných,“ opísala Eva Kováčová.

Keďže často počúvajú od ľudí výhovorky, začali vydávať a rozdávať informačné letáky. Ľudia sa totiž často sťažujú na to, že nevedia, čo ich čaká, nevedia, kedy a kde ísť a na „preventívku“ nemajú čas. Ľudia mávajú tiež obavy z toho, že im niečo nájdu a odrádzajú ich aj dlhé čakacie lehoty. S dostupnými letáčikmi sa nebudú môcť vyhovárať.

„Preventívnu prehliadku si do svojho života treba zaradiť, tak ako prehliadku auta,“ podotkla Eva Kováčová. Výskyt rakoviny prsníka kontroluje aj skríningový program. Skríning riadený štátom je pre ľudí často neznámy pojem. Štát posiela ľuďom, ktorí dlhodobo nechodia na preventívne prehliadky pozvánku, aby prišli na toto vyšetrenie. Mnohí ju ale zahadzujú do koša.

Je samozrejmé, že zdravá strava a správny životný štýl je základom prevencie, no majú na ňu vplyv aj iné faktory. Existuje tzv. Európsky kódex proti rakovine, kde je 12 bodov, ktoré hovoria o faktoroch, ktoré môžu ovplyvniť vznik onkologického ochorenia. Patria tam aj tie, o ktorých sa často hovorí ako pohyb, zdravá strava, vyhýbanie sa slnečnému žiareniu, vyhýbanie sa alkoholu, cigaretám. Zásadný je aj vplyv životného prostredia.

To je primárna prevencia, ktorú si vie každý ustrážiť a pomôcť svojmu zdraviu. Sekundárnu prevenciu už veľmi neovplyvníme. Sú to napríklad rizikové genetické faktory. Keď máme rakovinu v rodine, je potrebné na preventívne prehliadky chodiť častejšie.

Liga proti rakovine sa snaží zvýšiť povedomie o rakovine prsníka tým, že robí prednášky pre stredné školy. Dievčatám vo veku 15 až 19 rokov hovoria, ako je dôležité zaujímať sa o svoje zdravie a chodiť na preventívne prehliadky.

Ideálny vek na vyšetrenie prsníkov je podľa riaditeľky Kováčovej 18 rokov. Do 40. roku života sa pri prehliadkach určuje aj sonografické vyšetrenie. Momentálne sa uvažuje, či sa nenahradí mamografiou. Posúvať by sa mala aj veková hranica na prehliadky, či už sonografické alebo mamografické.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie