fbpx

V slovenských kinách sa začínajú dni francúzskeho filmu Créme de la Créme

Jedným z festivalových filmov je aj snímka DAAAAAALÍ, v ktorej je sen ako film a film ako sen. (Zdroj: Variety.com)

V poradí 9. ročník ponúka od stredy (29.5.) divákom v 35 kinách v 29 slovenských mestách šesť premiérových titulov a šesť repríz, nechýbajú sprievodné podujatia, diskusie a odborné úvody. Festivalové ozveny v regiónoch budú prebiehať počas celého júna.

Prehliadka v Bratislave privítala režisérsku dvojicu Romain Choay a Maxime Govare. Talentovaní filmári, ktorí si získali uznanie nielen vo Francúzsku, ale aj na medzinárodných filmových festivaloch, osobne uvedú svoju novinku, bláznivú komédiu Máme prachy!, v ktorej skupina šťastlivcov vyhrá v lotérii, no čoskoro za svoje šťastie bude musieť zaplatiť.

„Po filme sa diváci môžu tešiť na diskusiu s režisérmi, bude prebiehať vo francúzštine s tlmočením do slovenčiny,“ uviedla pre TASR Simona Sopiaková, PR manažérka spoločnosti Film Europe, ktorá podujatie organizuje. Jeho súčasťou sú žánrovo i tematicky rozmanité diela.

Milovníci francúzskej kinematografie sa môžu tešiť na komédie, romantické drámy, ale aj zábavný fiktívny dokument. Tak označujú organizátori filmový portrét Salvadora Dalího. „Hravý a neuchopiteľný ako samotný excentrický umelec,“ približuje distribučná spoločnosť snímku s príznačným názvom DAAAAAALÍ, v ktorej je sen ako film a film ako sen.

Duchaplnú poctu slávnemu surrealistovi Salvadorovi Dalímu nakrútil francúzsky majster absurdného humoru Quentin Dupieux (Guma, Mucha v kufri, Neuveriteľné, ale pravdivé), ktorý je pod umeleckým menom Mr. Oizo známy aj ako tvorca elektronickej hudby a DJ.

„Nemám Dalího genialitu. Takže môj film je vo všetkej skromnosti pokusom vzdať mu čo najbláznivejšiu a najslobodnejšiu poctu,“ hovorí Dupieux, ktorý postavu slávneho surrealistického majstra zveril hneď pätici hercov (Gilles Lellouche, Edouard Baer, Jonathan Cohen, Pio Marmai, Didier Flamand).

Film poskladaný z prekrývajúcich sa snových sekvencií a nepredvídateľných skokov v čase, kde sa realita mieša s fantáziou, príde do kinodistribúcie krátko po prehliadke. Od 6. júna si ho v kinách po celom Slovensku užijú najmä fanúšikovia „montypythonovského dada humoru“. Divácky zážitok môže umocniť aj hudba elektronického hudobníka Thomasa Bangaltera (Daft Punk).

Viac informácií a program filmového festivalu Créme de la Créme nájdete na webstránke festivalu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie