fbpx

Vykrádanie bytov pokračuje, polícia radí, ako sa tomu vyhnúť. Na východnom Slovensku riešia niekoľko prípadov

Ilustračná fotografia (Zdroj: FACEBOOK/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Polícia Slovenskej republiky informovala o niekoľkých prípadoch vykradnutia domu v Prešove a dvoch bytov v Poprade. Zároveň občanom radí, ako si majetok preventívne zabezpečiť a uchrániť.

Počas uplynulých dní došlo v jednom z rodinných domov v Prešove ku krádeži. Zatiaľ neznámy páchateľ neoprávnene vstúpil do rodinného domu a ukradol odtiaľ šperky a viacero hodiniek. Celkovo bola škoda krádežou vyčíslená vo výške 11. 560,- € a škoda, ktorá vznikla poškodením okenného rámu a okna bola vyčíslená vo výške 2.500,- €, informuje Polícia o prípade z Prešova.

V prípade je vedené trestné stíhanie pre prečin porušovanie domovej slobody v súbehu s prečinom krádež a s prečinom poškodzovanie cudzej veci.

Ďalší prípad vlámania sa do bytu sa odohral v Poprade. Polícia vyšetruje neoprávnené vniknutie do dvoch bytov v lokalite Dlhé hony. Krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová informovala, že doposiaľ neznámy páchateľ sa do nich vlámal v utorok (28. 5.).

„Najprv vstúpil do prvého z bytov, celý ho prehľadal, nič však nevzal a odišiel. Následne si vyhliadol druhý byt, rovnakým spôsobom vošiel dovnútra a taktiež ho prehľadal. Odniesol si dámske hodinky, náramky, retiazky, prívesky, prstene či náušnice, a to všetko zo žltého kovu. Potom z bytu odišiel,“ priblížila hovorkyňa.

Konaním páchateľa vznikla poškodeným majiteľom škoda vo výške viac ako 4000 eur. Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade vedie v tejto veci trestné stíhanie pre zločin porušovania domovej slobody.

Polícia na sociálnych sieťach uvádza niekoľko preventívnych rád, ako sa podobným prípadom vyhnúť. Prvoradými sú bezpečnostné systémy ako kamery či alarmy a tiež kvalitné zámky na vchodových dverách či oknách.

Pomôže tiež dobré osvetlenie. Ľudia by sa mali uistiť, že okolie domu je dobre osvetlené, najmä v oblastiach okolo vstupov a v okolí okien. Podstatné je tiež navodiť dojem obývanej domácnosti a vyhýbať sa oznamovaniu svojej neprítomnosti na sociálnych médiách.

Podstatnou je tiež susedská spolupráca. Susedia si môžu navzájom pomáhať a upozorniť na akékoľvek podozrivé aktivity. Cennosti by mali byť určite ukryté v bezpečí. Investovať do bezpečnostného trezoru pre dôležité dokumenty a cennosti sa určite oplatí.

Zabudnúť by ľudia nemali ani na správne poistenie, ktoré by malo platiť aj pre prípad krádeže.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie