fbpx

Štúdia odhaľuje nečakané riziká spojené s obľúbenou diétou medzi Slovákmi. Je najhoršia z populárnych stravovaní?

Ilustračná snímka. Zdroj: FREEPIK/prostooleh

Populárna a široko diskutovaná keto diéta môže skrývať viac rizík, ako sa predpokladalo. Tento spôsob stravovania, ktorý kladie dôraz na vysoký príjem tukov a bielkovín namiesto sacharidov, priniesol s novou štúdiou na portáli Pub Med Central so sebou viacero kontroverzií.

Aj keď mnohí ľudia oceňujú účinnosť keto diéty pri rýchkom chudnutí, štúdia naznačujú, že tento úbytok hmotnosti je často spôsobený strácaním vody z tela, nie skutočným spaľovaním tukov. Okrem toho, dlhodobá konzumácia tejto diéty môže spôsobiť vyššiu hladinu LDL cholesterolu, čo môže zvýšiť riziko srdcových ochorení. Podľa portálu Everyday Health sa v minulosti využívala ako liečba epilepsie.

Neúčinná a nezdravá

Podľa autorov štúdie Current Problems in Cardiology nie je dostatočne účinná, ale ani z dlhodobého hľadiska zdravá. „Ketogénna diéta nespĺňa kritériá zdravej výživy,“ uviedla MUDr. Joanna Popiolek-Kalisz, PhD. Naopak, pokiaľ ide o celkové zdravie srdca, „nízkosacharidový režim je prospešnejší ako veľmi nízky obsah sacharidov (vrátane ketogénnej diéty)“.

Ďalšie výskumy upozorňujú na možné nedostatky vitamínov a minerálov, ako aj na riziko nadbytočného príjmu vitamínu K, ktoré môže mať negatívny vplyv na zdravie srdca a zvýšiť riziko tvorby obličkových kameňov.

Aj keď mnohí propagátori keto diéty tvrdia, že je účinná na rýchle chudnutie a môže mať pozitívny vplyv na zdravie, odborníci varujú pred jej extrémnou reguláciou a náročnosťou na dodržiavanie. Napriek prísnej diéte a obmedzeniam, niektorí ľudia majú problémy s dodržiavaním predpísaných pravidiel a niektoré štúdie naznačujú, že keto diéta nemá významný vplyv na schudnutie.

Pre tých, ktorí zvažujú keto diétu, je dôležité zvážiť všetky jej aspekty a konzultovať s odborníkom na výživu alebo lekárom. Aj keď môže byť lákavá pre rýchle výsledky, jej dlhodobý vplyv na zdravie a náročnosť na dodržiavanie môže byť pre niektorých neudržateľná.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie